The death cure: verschillen tussen film en boek

08:00


Afgelopen weekend zag ik het slotdeel van The Maze Runner in de bioscoop. Eerlijk is eerlijk, ik vond hem best gruwelijk, maar hoewel ik het boek waarop de film gebaseerd is al een paar jaar terug las, had ik wel het idee dat de film behoorlijk afweek van het boek. Daarom ben ik het boek nogmaals gaan lezen en gedurende het lezen viel me op dat de film haast compleet anders is dan het oorspronkelijke boek. Daarom leek het me wel leuk om al deze verschillen op een rijtje te zetten.

Overigens bevat de volgende tekst veel spoilers over zowel de film als het boek. Ik raad je aan alleen verder te lezen wanneer je een van beiden gelezen of gezien hebt.

Goed, het boek begint met een openingsscène waarin Thomas al 26 dagen in een kamer zit opgesloten. Hij en zijn vrienden zijn opgepakt door WICKED, in tegenstelling tot in de film waar het alleen Minho is die door WICKED is opgepakt. Ook de scène met de kamer waarin Thomas zit opgesloten komt niet voor in de film. Bovendien komt de spectaculaire openingsscène uit de film niet aan bod in het boek. Er is namelijk geen reddingsoperatie voor Minho, omdat de anderen ook bij WICKED zitten.

Thomas weet in het boek nog niet dat hij immuun voor het Virus is. Janson moet dit hem vertellen. Ook weet Newt in het boek nog niet dat hij niet immuun is. Dit wordt hem ook duidelijk gemaakt door Janson en daar is hij kapot van.

Brenda is niet echt besmet met het Virus in het boek, zij is namelijk immuun. Dit heeft zij samen met Jorge verzonnen zodat Thomas hen zou helpen in het tweede boek. In de film heeft ze echter wel daadwerkelijk het Virus te pakken.

Aris is in het boek een verrader, hij staat aan de kant van Theresa en helpt Thomas niet. Dit in tegenstelling tot in de film; waarin hij een leidende rol speelt in een WICKED-ontsnapping.

Newt
Waar Newt zijn ketting met daarin een brief pas aan Thomas geeft als hij bijna sterft in de film, doet hij dit in het boek al veel eerder en laat hij Thomas hem beloven dat hij de brief pas leest wanneer 'het daar tijd voor is'.

Newt belandt uiteindelijk in het boek op een plek waar Cranks zitten. Thomas en zijn vrienden proberen hem daar nog uit te krijgen, maar Newt wil dit niet en hij laat ze beloven hem met rust te laten. Dit besluit Thomas dan uiteindelijk ook te doen.

Niet veel later leest Thomas de brief die Newt hem gaf. Dit is echter geen lange brief, maar het briefje omvat slechts twee zinnen: 'Kill me. If you've ever been my friend, kill me.' In de film zijn de scènes met Newt dus behoorlijk gedramatiseerd.

Uiteindelijk komt er een scène waarin Thomas na een lange innerlijke strijd een smekende en krankzinnige Newt doodschiet met een pistool.

Gally
In het boek is geen ontvoering die naar uiteindelijk naar Gally en the Right Arm leidt. In het boek krijgt Thomas een brief van een willekeurige man waarop staat dat ze naar the Right Arm toe moeten komen en dat briefje is ondertekend door Gally.

Bij the Right Arm ontmoeten ze Gally en dat is raar, maar in het boek wordt niet zo moeilijk gedaan over het feit dat Gally Chuck vermoord heeft. Thomas lijkt daar amper bij stil te staan.

Het einde
Het lukt Thomas in het boek uiteindelijk om in het gebouw van WICKED binnen te komen doordat hij zichzelf overgeeft. WICKED heeft hem duidelijk gemaakt dat hij 'the Final Candidate' is en dus in hun ogen de sleutel zou moeten zijn tot medicijn voor het Virus. WICKED heeft voor dit medicijn de hersenen van Thomas nodig en als Thomas deze operatie toestaat, zal dit hem fataal worden. Thomas geeft zichzelf echter alleen over omdat het een complot is om binnen te komen bij WICKED. Voordat zijn hersenen uit hem gehaald kunnen worden, wordt hij - zoals gepland - gered.

De verdwenen immune mensen zitten niet, zoals in de film, opgesloten in een cellencomplex. Deze immune mensen zitten namelijk verspreid over verschillende Doolhoven. Thomas en zijn vrienden gaan - nadat Thomas uit de handen van WICKED is ontsnapt - de doolhoven in om deze mensen te redden, dat lukt en ze redden zo'n tweehonderd immune mensen.

Janson gaat dan dood doordat Thomas hem wurgt in een gevecht en dus niet, zoals in de film, door middel van een aanval van Cranks. Ook blijkt niet dat hij het Virus heeft en er is al helemaal geen strijd om het Medicijn. Sterker nog; er bestaat in het boek geen eens een medicijn en het is alleen Thomas die mogelijk de sleutel tot een medicijn is omdat hij 'the Final Candidate' is.

Theresa gaat dood door middel van een plafond die precies op haar valt naar aanleiding van een explosie in het WICKED-gebouw. Er is geen intense scène op een dak en ze zoent ook niet met Thomas. Verder werkte Theresa ook niet voor WICKED in het boek.

De afronding
En de geredde immune mensen uit the Maze eindigen samen met onder andere Thomas, Brenda en Minho op een onbekende plek aan zee. Zowel in de film als in het boek. Uit de laatste scène in het boek blijkt dat ze daar op die veilige plek een gemeenschap opbouwen. Ook zoenen Brenda en Thomas op het allerlaatst - iets wat in de film niet gebeurt.

Het boek eindigt met een epiloog: dit is een mail van Ava Paige aan haar medewerkers. Hierin schrijft ze als WICKED dat ze zowel gefaald als gewonnen hebben. Gefaald omdat ze geen medicijn tegen het Virus hebben gemaakt. Maar desondanks is hen missie geslaagd omdat er nu wel een grote groep sterke mensen bestaat die immuun en veilig zijn. Zij kunnen zichzelf voortplanten en de mensheid voortzetten. Het eindigt met 'WICKED is good'.

Hoewel ik het jammer vind dat de film zo aangepast heeft moeten worden, vond ik het al met al wel een geslaagde film. Dat neemt echter niet weg dat ik de boekenreeks toch mooier vond en de afsluiting zoals hij in het boek is ook.

Liefs,
Nienke

0 opmerkingen