13 minuten: een meeslepende YA-thriller

08:00


Om eerlijk te zijn verwachtte ik niet erg veel van 13 minuten en ik weet niet eens waarom dat precies was. Ik kwam dit boek per toeval tegen in de bibliotheek, ik kende het niet en had er bovendien nog nooit een recensie of iets dergelijks over gelezen. Toch intrigeerde de achterflap me dusdanig dat ik benieuwd raakte naar wat dit verhaal te bieden had.

Op een ochtend wordt de populaire Natascha in de lokale rivier aangetroffen. Ze wordt net op tijd gered: ze was 13 minuten dood. Zelf kan Natasha zich niet herinneren hoe ze in het ijskoude water terechtkwam, maar volgens de politie was het in ieder geval geen ongeluk of zelfmoordpoging. Omdat Tasha het gevoel heeft dat haar mede-'barbies' Jenny en Hayley er iets mee te maken hebben, zoekt ze haar vroegere beste vriendin Becca veel op. Kan zij haar helpen om te ontrafelen wat er die nacht gebeurd is? 

Eigenlijk voelde het alsof ik een tv-serie aan het kijken was terwijl ik het boek las. De scènes worden vanuit verschillende personages verteld, vanuit Natasha, Becca en Jamie. Deze perspectieven worden afgewisseld door krantenstukken, politieverslagen, dagboekfragmenten en sms'jes. Hoe verder je leest, hoe meer je te weten komt over de gebeurtenissen en hoe meer vermoedens je krijgt over wat er zich precies heeft afgespeeld.

Halverwege het verhaal had ik een kort moment waarop ik het gevoel had dat doorlezen geen zin meer had; alle losse eindjes waren immers aan elkaar vastgeknoopt en ik kon me niet voorstellen dat de schrijfster nog eens tweehonderd pagina's nodig had om de rest van het verhaal te vertellen. Ietwat verward las ik door en al gauw begreep ik hoe de vork in de steel zat. De daadwerkelijke eindscènes vond ik vrij voorspelbaar, maar desondanks was het vermakelijk om te lezen wat er nou precies gebeurd was. Het boek heeft een open einde, maar desondanks was dit einde wel tevredenstellend.

Al met al vond ik dit een fijne read en raad ik het ondanks zijn voorspelbaarheid en op sommige momenten langdradigheid wel degelijk aan. Overigens zijn de filmrechten recentelijk aangekocht door Netflix en zal dit boek dus verfilmd worden. Wat mij betreft absoluut terecht en ik ben zeer benieuwd hoe dat uitpakt.

Liefs,
Nienke

0 opmerkingen