Thirteen reasons why: het boek versus de serie

15:40

Hoewel het boek ‘13 reasons why’ al in 2007 is uitgegeven, had ik er totdat de gelijknamige serie uitkwam nog nooit van gehoord. Ik werd gegrepen door de ophef die de serie teweegbracht en kon het niet laten om te kijken. Ik vond de serie erg bijzonder en aangrijpend. Achteraf hoorde ik dat de serie was gebaseerd op een boek en daarom wilde ik alsnog het boek graag lezen.

Hannah Baker heeft, voor ze een einde aan haar leven maakte, dertien kanten van cassettebandjes ingesproken. In elk van die dertien opnamen beschuldigt ze iemand van betrokkenheid bij haar dood. En Clay weet dat hij die bandjes heeft gekregen omdat ook hij ergens in haar voorkomt. Maar wat heeft hij ooit gedaan een van Hannahs zogenaamde redenen te worden?

De indeling
Ik was zeer benieuwd hoe het boek qua indeling in elkaar zou zitten, omdat het perspectief van Clay in de serie wordt gecombineerd met de ingesproken tekst van Hannah. In het boek wisselen Hannah en Clay elkaar letterlijk af. Je kan het verschil zien door het type tekst. Hannahs stem is blauw en Clay heeft een normaal lettertype. Hij reageert vaak na een paar van Hannahs zinnen op wat ze heeft gezegd. Dat is interessant want zo lees je gelijk wat hij vindt en denkt over wat Hannah vertelt. Echter vond ik Clays mening vaak vanzelfsprekend en niet erg schokkend om te lezen. Dat vond ik jammer.

De inhoud
Ik vind de verhaallijn ontzettend goed in elkaar gezet. Asher weet goed te verwoorden wat er in het hoofd van iemand die zelfmoord wil plegen omgaat. Dat geeft inzicht en kan leerzaam zijn. Wel moet ik toegeven dat ik personage Clay in het boek saaier vond dan in de serie. Hij onderneemt amper actie en luistert maar een beetje naar de bandjes. Als lezer lees je eigenlijk alleen verder omdat je benieuwd bent naar Clays cassettebandje, niet om te zien hoe hij reageert op de bandjes. Ik denk dat ik het daarom interessanter had gevonden om te lezen vanuit het perspectief van iemand (bijvoorbeeld Jessica, Alex, Justin of Bruce) die daadwerkelijk ‘schuldig’ wordt bevonden door Hannah aan haar dood. Maar in de serie wordt aan de personages die ik noemde weer genoeg aandacht gegeven om dat goed te maken. En bovendien is Clay in de serie een stuk avontuurlijker.

Heeft de serie mijn mening over het boek beïnvloed?
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar het zou goed kunnen. Ik vond het boek minder leuk dan de serie, dat staat voorop. In de serie gebeurt veel meer. Zo doet hoofdpersonage Clay er in het boek slechts een avond over om alle tapes te beluisteren en in de serie doet hij er juist dagenlang over en heeft hij moeite om de tapes te beluisteren. Daarnaast is er in het boek geen rechtszaak. En nog belangrijker (spoiler!): Clay maakt in het boek geen veertiende tape waarin hij Bruce zijn daden laat bekennen. Als ik de serie van tevoren niet gezien had, was ik waarschijnlijk tevredener met het boek geweest.

Raad ik het boek aan? 
Als je de serie al gezien hebt, raad ik je hem niet aan. Het was voor mij namelijk geen toevoeging. Zeker de Nederlandse editie die ik las niet. Het boek voelde voor mij te vertaald aan, waarschijnlijk omdat ik de serie volledig in het Engels heb gezien. Bovendien vond ik de indeling van de tekst niet prettig. Ik merkte dat ik de stukjes van Clay vaak oversloeg, zodat ik meer in de tapes van Hannah bleef hangen. Zonde, want in de serie vond ik juist de combinatie heel sterk. Wel is het misschien een aanrader als je de serie nog niet gezien hebt zodat de serie daarna nóg specialer is. Ik vind het verder moeilijk om mijn vergelijkingen met de serie los te laten, maar op zichzelf is het boek een prima boek.

Liefs,
Nienke 

Wat vonden jullie van de serie en/of het boek?

4 opmerkingen

 1. Hmm interessant! Ik heb getwijfeld om het boek te gaan lezen, ondanks dat ik de serie wel gezien heb, maar ik denk zoals jij dit verteld dat het niet zo veel meerwaarde heeft! Jammer dat Clay minder is dan in de serie..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, erg jammer dat ik Clay als wat minder heb ervaren! En inderdaad, als ik jou was zou ik gewoon lekker een ander boek gaan lezen :)

   Verwijderen
 2. Oehh ik ben nu bij aflevering 14 waar Clay's bandje komt en durf nog niet echt verder (bang voor een stortvoeld aan tranen...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh, veel succes met het inhouden van je tranen dan maar ;)

   Verwijderen