Schaduwliefde: een jongerenroman over de Tweede Wereldoorlog

15:26


In 1941 verheugt de Litouwse Lina zich op de kunstacademie. Maar als de Sovjet-poltie haar huis binnenvalt, worden Lina, haar broertje en haar moeder naar SiberiĆ« gedeporteerd. Haar vader komt in een gevangenis terecht. De reis voert Lina en haar gezin van Litouwen naar diverse strafkampen. 

Ik moet eerlijk zeggen: dit boek heeft lang in mijn kast gestaan voor ik het oppakte om te gaan lezen. Het leek me een boek met een zware inhoud waarover ik lang zou doen om hem uit te krijgen. Dus begon ik vrij sceptisch aan het lezen van de eerste pagina's waarna ik overigens al gauw van gedachten veranderde.

Lina
Hoofdpersonage Lina is vijftien jaar oud en je leest het verhaal vanuit haar perspectief. Wat ik jammer vond, was dat alles vrijwel zonder diepgaande gevoelens of emoties vanuit haar wordt beschreven. Zelfs als er iets heel ergs gebeurt, lees je niet wat die gebeurtenis met haar gevoelens doet. Maar los daarvan is Lina een bijzonder personage. Ze legt alles wat haar overkomt vast in haar kunstzinnige tekeningen. Ondanks de vele tegenslagen waarmee ze te kampen krijgt, geeft ze nooit op en blijft ze altijd hoop koesteren.

Leerzaam
Dit boek is niet alleen mooi om te lezen, je steekt er ook wat van op. Alle boeken met oorlog als onderwerp die ik heb gelezen, gingen voornamelijk over de oorlog en wat dat met Nederland deed. Dit boek onderscheidt zich daarvan, omdat het over het efffect van de Tweede Wereldoorlog op de Baltische Staten (Estland, Letland, maar in dit boek vooral Litouwen) gaat. Het verhaal laat je niet enkel zien, maar ook voelen hoe het is om als onbezorgd jong meisje te worden gedeporteerd naar Siberiƫ. Voor mij was het heel nieuw om hierover te lezen, omdat ik er nooit veel over gehoord had.''Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel een mensenleven waard is? Die ochtend was mijn broertje niet meer waard dan een zakhorloge.'
De flashbacks
De hoofdstukken in het heden worden bijgestaan door schuingedrukte flashbacks. Dit vond ik niet echt een toevoeging. Ze waren kort en vrijwel nietszeggend. Zonder de flashbacks had ik evenveel of zelfs wel meer kunnen genieten van het verhaal. Liever had ik daarom ook gezien dat de schrijfster het verleden van Lina en haar gezin op een andere manier dan die willekeurige flashbacks had neergezet.

Het einde
Ik ga niets verklappen over de inhoud van het einde, maar het einde laat je met weinig vragen achter. Zeker de auteurswoord dat op het einde volgt, is ronduit traanopwekkend. Pas dan realiseer je je dat het verhaal van Lina voor vele mensen waarheid was en dat niet iedereen er zo goed doorheen gekomen is als Lina.

Waarom dit boek mij raakte
Dit boek is anders dan andere Young Adults. Ik ken weinig Young Adults buiten het contemporary- of fantasygenre en misschien daarom dat juist dit boek zich door zijn heftige thema onderscheidt. Ik vind het te gek wanneer ik word meegesleept door een verhaal en dat was met dit boek zeker het geval. Daarom was het voor mij een echte pageturner. Ook al viel de schrijfstijl niet altijd even literair te noemen, het verhaal wist mij te blijven boeien vanwege zijn heftige onderwerp. En dat is iets wat ik niet regelmatig heb met boeken.

Ik raad daarom iedereen aan om dit boek te gaan lezen. Het zal een verrijking voor je zijn, zeker als je net zoals ik niets tot weinig weet van de oorlog zoals hij heeft plaatsgevonden in de Sovjet-Unie en de Baltische Staten. Als je benieuwd bent geworden naar dit sterke verhaal dan kan je dit boek voor slechts vijf euro aanschaffen op bol.com. Wat mij betreft is hij iedere euro waard.

Liefs,
Nienke

1 opmerkingen