Do's voor tijdens het herschrijven van je verhaal

07:00


In de herschrijffase van je verhaal terecht gekomen? Dan is deze blogpost voor jou. Allereerst, chapeau! Het is al een hele kunst om je first draft af te ronden. Fun fact: zelf heb ik over de eerste versie van mijn manuscript een ruim jaar gedaan. Ik begon net na mijn eindexamens en inmiddels is het alweer een jaar verder. De tijd gaat zo snel.

Goed, ik kan je niet garanderen dat je na het lezen van mijn bevindingen perfect in staat bent om je eigen verhaal te herschrijven, maar ik kan je wel vertellen waar ik tijdens het prille begin van mijn herschrijfproces tegen aan ben gelopen en hoe jij kunt voorkomen dat jij dezelfde fouten zal maken. Daarnaast deel ik wat handige tips en trics. Hopelijk steek je er wat van op. Voor ik begonnen was met herschrijven, had ik dit willen weten:

Neem je rust en tijd. Voor je überhaupt gaat herschrijven, is het verstandig om het manuscript even te laten liggen. Werk ondertussen bijvoorbeeld aan een ander project. Zelf heb ik mijn manuscript drie maanden met rust gelaten en nu zie ik zoveel dingen waarover ik denk 'dit klopt niet' of  'dit moet anders', terwijl ik net nadat ik het afrondde eigenlijk geen dingen zag die ik wilde veranderen. Na een langere periode heb je dus een frissere blik en kijk je anders tegen de dingen aan.Proeflezen. Als je je manuscript dan toch laat liggen, kan je het ondertussen door een proeflezer(s) laten lezen. Je hoeft niet per se proeflezers te hebben, maar houd in je achterhoofd dat het fijn is als iemand die niet zo dichtbij je verhaal staat feedback kan geven over je schrijfwerk. Proeflezers komen met dingen waar jij als schrijver niet meer denkt. Ze zijn kritisch en kaarten dingen aan die voor jou vanzelfsprekend lijken, maar dat per definitie niet voor iedereen hoeven te zijn. Ideaal om voor je begint met herschrijven te weten.
Wees realistisch en eerlijk naar jezelf. Ik moet eerlijk bekennen dat dit in eerste instantie voor mij moeilijk was. Ik dacht 'Ooh, dat herschrijven? Dat is helemaal niet nodig. Misschien heb ik hier en daar een spelfout gemaakt, maar langer dan een middag hoef ik er niet aan te zitten.' En ik was fout. Heel erg. Mijn manuscript staat bomvol slechtlopende zinnen, grammaticale fouten en simpele spelfouten. Alleen dat is niet het enige wat je mee moet nemen in je herschrijfproces. In mijn verhaal zitten veel plotholes en dingen waarover ik niet tevreden ben, waardoor ik nu hele scène's bijschrijf en verwijder. Dikke tip: ga pas op het allerlaatst je spelling checken. Voor hetzelfde geld ben je daar urenlang mee bezig om tot de conclusie te komen dat de hele scène overbodig is.Ken je verhaal. Lees van tevoren je hele verhaal en maak per hoofdstuk aantekeningen over de inhoud. Ga daarna bij jezelf na welke dingen je per hoofdstuk wil aanpassen en hoe je je indeling beter kan maken. Schrijf op welke dingen je nog wil toevoegen aan je verhaal en welke geschrapt mogen worden. Maak een overzicht en hou hem bij de hand als je eindelijk gaat beginnen.
De kracht van plannen. Zelf wil ik iedere dag bezig zijn met schrijven, maar naast mijn inmiddels fulltime baan is dat moeilijk. Nu sta ik iedere ochtend een uurtje vroeger op waarin ik me volledig op schrijven kan richten en houd ik na mijn werk tijd vrij om te schrijven. Ik maak weekplanningen, waarin ik die tijden noteer en ik probeer me er zo goed mogelijk aan te houden. Daarnaast schrijf ik op wat ik wanneer gedaan wil hebben en daarmee creëer ik als het ware een deadline voor mezelf. En deadlines werken. Helemaal als je tegen iemand vertelt dat je een bepaald iets dan en dan af wilt hebben en of diegene je tegen die tijd wil vragen of je je deadline gehaald hebt. Op mij zet dat meer druk en daardoor krijg ik meer motivatie om me daadwerkelijk aan mijn eigen gestelde deadline te houden.Herschrijven is een feestje, dus ga ervoor. Deze lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar als je je verhaal echt graag mooi wil krijgen dan moet je je daar volledig voor inzetten. Ook als dat betekent dat je jezelf tot het schrijven van lastige scènes moet zetten als je daar misschien geen eens zin in hebt. Zorg er gewoon voor je dat wil herschrijven. En houd vooral dat eindproduct in gedachten: hoe geweldig is het om straks je verhaal helemaal perfect naar jouw zin te hebben? Als je het al zover hebt geschopt door je volledige manuscript af te schrijven dan moet je het herschrijven slechts als de laatste loodjes zien.Dat waren ze alweer. De do's die je kan gebruiken als je een verhaal gaat herschrijven. En ik kan het niet laten om nog een laatste tip mee te geven: zoek vooral uit wat voor jou werkt. Probeer dingen, ontdek dat dingen werken of juist niet en maak je geen zorgen dat alles gelijk perfect moet. Je komt er wel en je kan het.

Hoe pak jij het herschrijven aan?

Liefs,
Nienke

1 opmerkingen

  1. Goede tips! Inderdaad, je kunt je er echt op verkijken hoeveel fouten er zitten in een eerste versie - al denk je alleen dat je wat spelfouten moet aanpassen. Herkenbaar! Het kost dan ook echt tijd. Maar ik ben het er ook helemaal mee eens dat het leuk kan zijn, het herschrijven. Het maakt gewoon een stuk echt beter!

    BeantwoordenVerwijderen