Schrijfportret: Chinouk

06:58


Chinouk Thijssen is freelance redacteur en auteur van YA-thrillers (o.a Blindelings). Daarnaast heeft ze ook een YouTube kanaal waarop ze voornamelijk videos maakt over boeken.

Je schrijfcarrière begon met het schrijven van columns. Hoe ben je op het idee gekomen om ook verhalen te gaan schrijven? 
Eigenlijk gebeurde dit bijna tegelijkertijd. In 2005 begon ik met het schrijven van columns voor Glamgirl en Nietfris, later kwamen daar columns voor andere websites bij. In hetzelfde jaar schreef ik in stukken aan een verhaal, dat ik op het forum van Ellegirl plaatste. Hier konden andere forumleden op reageren, en de reacties waren zo enthousiast dat ik het verhaal uitbreidde tot een boek. Zo is Liefdesduivel ontstaan. Ik breidde de verhaallijnen uit en verzon stukken om ertussen te plaatsen. De meeste inspiratie hiervoor kwam ’s nachts, dus er lag altijd pen en papier op mijn nachtkastje. Maar in 2005 had ik nog geen idee dat ik echt schrijfster zou worden of wilde worden, het was meer voor de lol.

Je eerste boek is gepubliceerd in 2009. Hoe ben je ten opzichte van 2009 veranderd op het gebied van schrijven? Wat is het belangrijkste dat je in die jaren hebt geleerd over schrijven? 
Ik denk dat mijn schrijfstijl heel erg is veranderd. Toen ik mijn eerste boek schreef wist ik nog niet zo goed wat ik deed. Ik had wel genoeg fantasie, maar ik wilde alles in dat ene boek gooien, waardoor het verhaal wat ongeloofwaardig was. Ik wist nog niet goed hoe ik moest doseren. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat je een boek niet in je eentje schrijft. De eerste twee versies zijn eigenlijk een samenwerking tussen mijn proeflezers en mij. De eerste versie van een verhaal is echt nog ruw materiaal en daar moet een hoop aan geschaafd worden. Proeflezers halen in een vroeg stadium de zwakke plekken eruit en geven advies over wat er nog niet duidelijk is in de verhaallijn, welke scènes overbodig zijn en wanneer het langdradig wordt of juist te snel gaat. Ik zou nooit meer zonder proeflezers willen of kunnen werken.Waarom ben je Young Adults gaan schrijven? Zijn er verschillen in het schrijven ten opzichte van het schrijven van volwassenboeken? 
In het begin probeerde ik zo hard volwassen thrillers te schrijven. Young Adult bestond toen eigenlijk nog niet echt. Je had kinderboeken, jeugdboeken en dan ineens boeken voor volwassenen. Daar zat niks tussenin. Toch kreeg ik steeds op mijn boeken te horen dat ze ook goed geschikt konden zijn voor jongeren en ik begon dat zelf ook in te zien. Op het moment dat ik midden in de Thriller on Demand voor VrouwenThrillers.nl zat, waarvoor ik elke maand een nieuw hoofdstuk schreef met drie alternatieve eindes, kreeg ik een mailtje van een young adult-uitgever met de vraag of ik het leuk zou vinden om voor deze doelgroep te schrijven. Hieruit is Blindelings geboren. Uiteindelijk werd het niet door die uitgever uitgegeven maar kreeg ik een contract bij Scelta Publishing. Vanaf dat moment wist ik wel dat mijn hart echt bij YA-thrillers lag en dat ik nooit meer iets anders wilde schrijven. Het voelt echt als thuiskomen en ik vind het de leukste doelgroep die bestaat. :)

Veel schrijvers baseren hun verhalen deels op wat ze zelf hebben meegemaakt. Hoeveel Chinouk is er terug te vinden in jouw boeken? 
Laat ik eerst vertellen dat ik gelukkig niet de vreselijke dingen heb meegemaakt die mijn personages meemaken. Toen een buurvrouw Liefdesduivel las vroeg ze mij: ‘Heb je echt zoveel meegemaakt?’ Nee, het is natuurlijk allemaal fictie. Maar degenen die mij echt goed kennen, herkennen wel een hoop in mijn boeken. In Liefdesduivel was de hoofdpersoon leerling verpleegkundige en ze liep stage in een ziekenhuis. Dat heb ik zelf ook gedaan. Hopeloze prinses is een columnbundel, dus daarin kom je alleen maar Chinouk tegen. In Hij is van mij werken de personages in een kleine winkel, met allemaal meiden die jaloers op elkaar zijn en achter de enige mannelijke medewerker aan zitten. Dit is losjes gebaseerd op het halfjaar dat ik zelf in zo’n setting werkte. Gelukkig is het nooit zo uit de hand gelopen als in mijn boek. ;) En in mijn volgende boek, dat volgend jaar uitkomt, zullen er ook weer genoeg herkenbare dingen zitten.

Je schrijft het liefst spannende boeken/thrillers. Zijn dit ook de boeken dit je het liefst leest? En wie zijn jouw favoriete auteurs? 
'Ik merk steeds meer dat (YA-)thrillers mijn favoriete boeken zijn, maar ik lees ook veel andere YA-boeken en chicklits. Wel heb ik een veel voorkeur voor vrouwelijke auteurs. Voor mij lezen die boeken net iets fijner. Favoriete auteurs noemen vind ik heel moeilijk, want je vergeet altijd wel iemand, maar uit mijn hoofd zou ik zeggen: Chantal & Priscilla van Gastel, Liane Moriarty, Claudia Gray, J.K. Rowling, Linda Jansma, Judith Visser, Jen Minkman, Jennefer Mellink, Lisette Jonkman en Nicci French.''Pas  na het schrijven van het boek, zag ik in hoe actueel Blindelings is. Daar was ik van tevoren helemaal niet zo mee bezig.'In Blindelings staan voornamelijk de thema's vriendschap en vertrouwen centraal. Hoe ben je op deze onderwerpen gekomen? 
'Het grappige... nou ja, het is niet grappig eigenlijk... Het ‘grappige’ is dat ik na het schrijven van Blindelings een jongen ontmoette die eigenlijk best op Sander leek qua type, zonder dat ik het zelf doorhad. Hij was ook helemaal niet leuk of lief, maar toch had hij iets waardoor ik bleef afspreken. Tegen mijn vriendinnen vertelde ik alleen niet hoe niet leuk hij was. Iets wat Ivy eerst ook niet durfde in Blindelings. Toen merkte ik dat het niet alleen met vriendschap en vertrouwen te maken heeft, want je weet zelf heel goed dat je verkeerd bezig bent en beter verdient, maar je wilt het op dat moment alleen niet horen. Ivy en ik lijken verder gelukkig niet op elkaar en we hebben het op een heel andere manier ‘opgelost’, maar in beide gevallen had dat niet gekund zonder de juiste vrienden. Soms verlies je jezelf in een situatie die je nooit voor ogen had gezien, pas achteraf denk je: waar was ik in godsnaam mee bezig? De verhaallijnen bedacht ik in de trein en tijdens het schrijven ging het vanzelf leven. Pas na mijn ervaring, dus na het schrijven van het boek, zag ik in hoe actueel Blindelings is. Daar was ik van tevoren helemaal niet zo mee bezig.'

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je routines of gewoontes die je altijd uitvoert? 
'In het begin schreef ik vooral ’s avonds, maar iedereen die thrillers schrijft weet waarschijnlijk wel dat dat geen goed idee is. Zeker niet als je alleen woont. Mijn moeder heeft me vaak genoeg uitgelachen omdat ik niet kon slapen doordat ik tot laat door had geschreven aan enge scènes. Inmiddels ziet mijn proces er heel anders uit. Elke dag zet ik in de ochtend een timer. Afhankelijk van de gewone werkdrukte schrijf ik een uur of twee uur achter elkaar. Wanneer de timer afgaat stop ik en ga ik beginnen aan mijn gewone werk (correctieopdrachten van uitgeverijen). In de weekenden schrijf ik ook een paar uur zodat ik goed in het verhaal blijf zitten. Meestal doe ik gemiddeld drie tot zes maanden over het schrijven van de eerste versie, maar de laatste paar jaar is het zo druk met correctieopdrachten dat het eerder een halfjaar tot een jaar is geworden. Maar ik werk ver vooruit, dus dat is geen probleem.'

Waar schrijf je op dit moment aan? 
'Het boek dat volgend jaar uitkomt is af en dat betekent dat ik weer kan gaan beginnen aan een nieuw boek. Ik zit nu nog in de researchfase, maar ik kan alvast vertellen dat het een trilogie gaat worden. Ik weet best veel over de setting van het verhaal, maar ik wil dat alles klopt. Ik weet alle grote lijnen van alle drie de boeken al, ik moet ze alleen nog even op papier zetten.'

Recentelijk heb je een contract bij Clavis gekregen. In die zin is er een schrijfdroom van je uitgekomen. Zijn er nu nog dromen op het gebied van schrijven waarvan je hoopt ze te bereiken? 
'Ja! Ik heb nog een hele hoop dromen. In volgorde: een bestseller, genomineerd worden voor een toffe award (zoals de Jonge Juryprijs of de Hebban Award), vertalingen van mijn boeken en een verfilming. En natuurlijk ook een award winnen. Dromen genoeg dus!'

Benieuwd geworden naar meer van Chinouk? Klik hier om een kijkje te nemen op het YouTubekanaal van Chinouk of hier om naar haar website te gaan.

Liefs,
Nienke

0 opmerkingen