Schrijfdagboek: geen zin om te schrijven

08:00


Dinsdag, 21.02
Omdat het de afgelopen dagen niet zo goed ging op het gebied van schrijven (lees: ik heb geen letter geschreven), lijkt me de doelstelling van deze week vrij simpel: Aan het eind van deze week wil ik weer geschreven hebben. En om het mezelf wat moeilijker te maken, wil ik ook een planning maken waar ik me aan ga houden en de oorzaak van 'het niet willen schrijven' achterhalen. Want hoe ver ben je heen wanneer je je favoriete bezigheid niet wil uitvoeren?

Donderdag, 23.02
Ik merkte vandaag dat ik me continu laat afleiden. Voornamelijk door mijn telefoon, maar ook door zoveel andere dingen die ik als excuus gebruik om niet te hoeven schrijven. Desalniettemin heb ik mezelf als het ware verplicht te schrijven. En dus staan er wel letters op papier, maar of ik iets met mijn geschreven pagina's kan is nog maar de vraag. Ik mis inspiratie, ik mis ideeën en ik mis enthousiasme. Het punt is dat ik zo graag wil, maar dat het niet goed voelt. Het voelt op dit moment eerder als een verplichting dan als een hobby.

Ik begin me langzamerhand ook nog eens af te vragen of ik niet moet stoppen met dit verhaal. Of het misschien beter is om me wéér op iets totaal nieuws te richten, iets waar ik wel enthousiast van word. Maar ik wil niet opgeven, dus voorlopig zit ik nog met dit vormloze verhaal opgescheept.

Zaterdag, 25.02
Deze dag is een zwarte in mijn schrijfcarrière. Maar echt hoor, er komt niks zinnigs meer uit mijn pen. Ik heb allemaal onafgemaakte beginnetjes, waar ik vervolgens zo goed als depressief van wordt wanneer ik ze teruglees. Niet erg bevorderend voor het schrijfproces. En ik vraag me af of ik gewoon mijn week niet heb of dat ik het schrijven misschien verleerd ben. Of - en dat lijkt me nog wel de beste verklaring - dat ik geen goede houvast heb om op terug te vallen, omdat het verhaal wat ik verzonnen heb zo nieuw is.

Bovendien heb ik het gevoel dat ik geen zin heb om te schrijven. Dat komt weer doordat ik geen perfecte verhaallijn heb waar ik lekker aan kan werken. Maar als ik niet schrijf, dan komt die goede verhaallijn er nooit. Alleen die knop kan ik in mijn hoofd niet daadwerkelijk omzetten. Ik heb een gruwelijke hekel aan mensen die zeggen dat ze willen schrijven, maar vervolgens met allerlei excuses aankomen waarom ze geen tijd hebben om dat te doen. De mensen die wel een boek willen schrijven, maar dat niet doen. En nu ben ik er zelf ook zo eentje, dat irriteert me nog het meest.

Dus het antwoord op de vraag of ik mijn doelstelling van deze week kan afvinken is een duidelijke 'nee'. Hoewel ik de achttiende wel geschreven heb, was dat het enige wat ik heb kunnen schrijven. Bovendien heb ik geen planning gemaakt, omdat ik er daarvoor eerst achter moet komen wat er te plannen valt. Dus ik schuif deze doelstelling door naar de volgende week. Wie weet wat de tijd mij gaat brengen.

Liefs,
Nienke

Hoe zet jij jezelf tot schrijven?

3 opmerkingen

 1. Ik kijk altijd goed naar wat er in mijn outline staat, maar ik weet niet of jij ook zo werkt... Dan kijk ik er naar, de vijf tot tien woorden die er staan probeer ik dan in minimaal vijf zinnen te beschrijven zodat ik weer wat meer details heb. En wat ik er nu bij verzin, hihi, is dat je dan vanuit die vijf zinnen, over iedere zin een nieuwe alinea kan proberen te maken. Zelf zet ik ook altijd de muziek op, maar bij mij ligt het er ook vooral aan of ik alleen thuis ben of niet. Succes! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je lieve reactie! Ik heb zojuist aan mijn outline gewerkt (liefde voor rustige ochtenden) en ik heb het idee dat het inmiddels weer een stuk beter gaat dan voorgaande week. Wat een goede manier trouwens, om vanuit steekwoorden zinnen te gaan schrijven. Dat ga ik binnenkort ook eens uitproberen, bedankt voor de tip! Oeh, en muziek helpt bij mij ook altijd, want anders laat ik me weer afleiden door de dagelijkse geluiden die ik hoor (auto's op straat, vogels buiten, het gezoem van mijn laptop, etc)

   Verwijderen
 2. Jezelf niet te veel onder druk zetten joh! Ik begrijp helemaal hoe je je voelt: wel willen schrijven, maar totaal geen inspiratie hebben. En als je dan plots toch een idee hebt, lukt het maar niet om het op een goeie manier uit te werken. Ik kom het zelf af en toe ook tegen als ik nummers wil schrijven. Die periodes kunnen een tijdje aanslepen (dus jaag je er maar niet te veel in op), maar ze gaan uiteindelijk ook weer weg!! Geen reden tot paniek dus ;) Maar wel heel begrijpelijk dat je gefrustreerd bent. Probeer jezelf niet te verplichten om te schrijven -forceren helpt echt niet- en laat het vanzelf terug komen. Je ziet vanzelf wel wanneer je er weer klaar voor bent. :)
  Liefs .x

  BeantwoordenVerwijderen