Leesportret: Kirsten

11:04


Kirsten (21) blogt op haar boekblog Boekwereld over haar liefde voor boeken. Daarnaast is ze ook actief op Goodreads, waar ze ook schrijft over de boeken die ze heeft gelezen.

Op dit moment staat jouw boekblog nog in de kinderschoenen. Waarom heb je besloten een blog bij te gaan houden en wat hoop je er mee te bereiken? 
'Vorig jaar ben ik gestart met mijn boekblog. Daarvoor praatte ik al heel veel over boeken tegen anderen. Ik wilde al een tijdje een eigen plek om dingen te schrijven maar ik vond het moeilijk om die stap te zetten. Je geeft jezelf best wel bloot op internet. Toch bleef een boekblog altijd in mijn hoofd hangen. In 2015 ben ik gestart met Goodreads en ik vond het leuk om recensies te schrijven. Ik begon met het kijken van Booktube video’s en ik voelde het verlangen om ook zoiets te doen. Maar elke keer deed ik het niet tot aan april 2016. Ik zat niet fijn mijn fel en besloot om toch maar met een boekblog te beginnen. Ik begon deze blog om mijn hoofd rustig te maken en in eerste instantie wilde ik het alleen voor vrienden en familie schrijven. Totdat ik toch wel zin had om het met anderen te delen. Ik ben dus een boekblog begonnen om mijn passie met de wereld te delen maar ook voor meer rust in mijn hoofd. Wat ik er mee hoop te bereiken weet ik eigenlijk niet precies. Ik zou het leuk vinden als mensen mijn boekblog lezen, dat ze recensies zien, en dat ze dan door mijn recensies zin krijgen om dat boek te lezen. Het zou leuk zijn als ik meer mensen aan het lezen krijg want het is een van de tofste dingen om te doen.'

Je leest veel Young Adults. Wat is je favoriete personage uit een Young Adult en waarom?
'Om heel eerlijk te zijn heb ik geen favoriete Young Adult personage. Elke keer als ik een Young Adult boek open sla vind ik wel een personage die ik leuk vind of waar ik het meest van alle personages op lijk. Ieder personage heeft wel iets leuks of iets minder leuks. Maar er is nooit een personage geweest waarover ik echt kan zeggen dat het mijn favoriete personage is. Het verschilt per boek of boekenserie.'Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd door veel te lezen? 
'Tijdens het lezen leer ik verschillende dingen. Ik heb van De 100 serie bijvoorbeeld geleerd dat je niet steeds in het verleden moet blijven, dat je in het nu moet leven. Van de Harry Potter serie heb ik geleerd dat je altijd verder moet kijken naar een mens het draait niet altijd om uiterlijk, dat je moet kijken naar je talenten en dat je altijd door moet zetten ook al zit het even tegen. In the Fault in Our Stars zat voor mij een zin waar ik veel van geleerd hebt: “You don’t get to choose if you get hurt in this world, but you have some say in who hurts you.” Deze zin gaf mij zoveel nieuwe energie toen ik het las en door deze zin probeer ik mij nu minder gekwetst te voelen door mensen en de dingen te accepteren zoals ze nu zijn. Ik heb niet echt iets wat het belangrijkste was dat ik heb geleerd door veel te lezen. In elk boek zit voor mij wel een actueel iets waardoor ik nieuwe energie krijg.'

Hoop je zelf ook ooit een boek te schrijven? En waar zou dat boek dan over gaan? 
'Ik ben wel begonnen met verhalen schrijven maar ik heb ze nooit afgemaakt. Ik heb veel fantasie en daardoor krijg ik veel idee├źn maar ik weet nooit zo goed hoe ik het op papier moet zetten. Maar als ik een boek zou moeten schrijven dan zou ik een verhaal willen schrijven over personages met ieder een probleem, ik weet alleen niet of ze beide een psychisch of een ander probleem hebben, en zij ontmoeten elkaar doormiddel van brieven. Met dit idee ben ik al wel begonnen maar ik wil er weer voor gaan zitten als ik zelf wat rustiger ben.'

Wat maakt dat je besluit een boek wel of niet wil lezen? 
'Ik ben heel eerlijk. Ik ga net zoals iedereen op de cover af. Vroeger wilde ik een boek niet lezen als ik het geen mooie cover vond. Dan legde ik het boek gelijk weg. Nu ben ik zover dat, als ik de cover niks vind, dat ik dan de achterkant ga lezen en als dat mij bevalt dan lees ik de binnenkant. Mocht mij dat ook bevallen dan neem ik het boek mee. Het liefst lees ik fantasie verhalen omdat ik vind dat die origineler zijn dan de meeste Young Adult verhalen maar de laatste tijd ben ik originele verhalen tegengekomen in het Young Adult genre. Ik lees dus het liefst originele verhalen, ik wil iets lezen wat niet tot weinig is gedaan. Als ik op de achterkant iets lees wat ik al eerder ben tegengekomen dan ga ik twijfelen. Wat ik dan doe is de recensies op Goodreads lezen. Als er positieve recensies zijn, meestal kijk ik dan naar de sterbeoordelingen omdat ik geen spoilers wil, dan geef ik het boek een kans. De cover en originaliteit spelen bij het kopen van een boek bij mij een rol.'


'Ik zou graag willen dat schrijvers meer de stap durven te zetten om te schrijven over psychische klachten. Ik zou willen dat een schrijver er echt voor ging zitten, onderzoek naar dat soort klachten gaat doen en er een mooi verhaal van weet te maken.'Ben je kritisch op de boeken die je leest? 
'Ik ben kritisch als een boek door anderen aan mij wordt aangeraden. Dan wil ik ook weten waarom anderen het zo goed vinden. Ik heb met een boek gehad dat door anderen echt fantastisch werd ontvangen maar ik gaf het twee sterren. Dit komt ook omdat ik al veel boeken heb gelezen. Daardoor ben ik al verschillende dingen tegengekomen en bij de vorige vraag zei ik al iets over originaliteit. Ik merk dat als een boek hetzelfde thema heeft als een ander boek dat ik al eerder heb gelezen en als ik dat een goed boek vond. Dan merk ik dat ik kritischer ben, omdat ik het al wel eens heb gelezen en ik vond het ene een heel goed boek. Ik zou het dan heel tof als ik ‘hetzelfde’ boek dan ook goed ga vinden. Ik word kritischer naarmate er meer dezelfde thema’s in dezelfde soort boeken worden gebruikt.'

Is er een onderwerp waar je graag nog meer over zou willen lezen? 
'Ik zou graag willen dat schrijvers meer de stap durven te zetten om te schrijven over psychische klachten. Er zijn al wel een aantal boeken daarover maar het komt toch niet vaak voor. Ik zou willen dat een schrijver er echt voor ging zitten, onderzoek naar dat soort klachten gaat doen en er een mooi verhaal van weet te maken.'

Leg je een boek gauw weg als het je niet bevalt of ben je geneigd altijd door te lezen? 
'Nee ik ben echt een doorlezer. Ik wil echt graag een boek uitlezen ook als het mij niet bevalt. Dan schrijf ik maar een negatieve recensie, ik ben dan wel eerlijk en ik heb daarna een trots gevoel omdat ik het boek uit heb gelezen. Sommige boeken lees ik wel zuchtend en steunend maar ik lees het wel. In sommige gevallen doe ik er dan langer over, zolang ik het maar uitlees vind ik het prima.'

Benieuwd naar meer van Kirsten? Klik hier om naar haar blog toe te gaan.

Liefs,
Nienke

0 opmerkingen