Leesportret: Anneke

08:00

Anneke (23) doet een master literair vertalen aan de universiteit van Utrecht. Daarnaast blogt ze op Verhaalverliefd - zoals de namen van haar blog al doet vermoeden - over verhalen. 

Je doet een master literair vertalen. Maar wat vind je zelf het fijnst om te lezen: Engelse boeken of naar het Nederlandse vertaalde boeken? Waarom?
'Dat vind ik best een moeilijke vraag eigenlijk. Aan de ene kant heb ik het gevoel dat ik alleen maar boeken in het Nederlands zou moeten lezen, omdat mijn studie alles te maken heeft met de Nederlandse taal. Ik leer natuurlijk om Engelse teksten zo mooi mogelijk weer te geven in het Nederlands en daarvoor is het nodig dat ik mijn moedertaal goed beheers. Maar ik houd ook erg van in het Engels lezen, omdat die taal minder gewoontjes is voor mij. Daarmee bedoel ik dat de beschrijvingen en de dialoog al snel magischer of specialer lijken, omdat ze in het Engels geschreven zijn. Omdat Engels niet mijn moedertaal is, geeft het lezen in die taal iets speciaals aan het boek. Dat vind ik erg leuk en daarom lees ik ook vrij vaak Engels. Ik denk dat ik zo’n 60 procent in het Nederlands en 40 procent in het Engels lees. Dat vind ik best een mooi percentage eigenlijk.'

Hoeveel boeken lees je gemiddeld per maand? En las je als kind ook al veel boeken? Kan je je nog een boek uit je jeugd herinneren?
'Ik lees ongeveer 3 à 4 boeken per maand. Dat vind ik zelf niet heel veel, maar ik heb ook geen zin om mezelf te dwingen om te lezen. Ik doe het vooral voor mijn plezier, dus als ik mijn reading challenge niet haal, heb ik gewoon pech! Daarnaast recenseer ik lang niet alle boeken die ik lees, omdat ik geen zin heb om een boek onder de loep te leggen of omdat ik er simpelweg niet zo’n sterke mening over heb.​ Toen ik klein was, las ik ontzettend veel! Ik ging elke zaterdag naar de bibliotheek en dan haalde ik een stuk of vijf boeken en een paar strips en dan bracht ik ze de week erna weer terug. Meestal las ik maar twee van die boeken, maar het was heel leuk om naar de bibliotheek te gaan en nieuwe boeken te ontdekken. Ik had toen geen Goodreads en ook geen geld, dus ik het moest het doen met wat er in de bieb te vinden was, maar dat was geen probleem. Eén boek dat ik me nog goed herinner, is het boek ‘Betsy en Napoleon’ van Staton Rabin. Het gaat over de tijd dat Napoleon verbannen was naar Sint-Helena, waar hij overleden is. Tijdens zijn ballingschap ontmoet hij een jong meisje genaamd Betsy, met wie hij een bijzonder vriendschap ontwikkelt. Ik wist het toen niet, maar dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, en ik vond het prachtig! De manier waarop Betsy en Napoleon met elkaar omgaan, vond ik heel mooi en het was vreemd, maar ik begon Napoleon echt sympathiek te vinden. Echt een aanrader, dat boek!'

Op welke momenten lees je het liefst?
'Ik lees graag tijdens het ontbijt of als ik even een pauze neem van mijn (school)werk. Even lezen werkt altijd ontspannend, dus ik doe het graag zo veel mogelijk. Toch heb ik niet altijd evenveel concentratie, maar als ik dat wel heb, kan ik zo drie uur blijven lezen.'

Op wat voor manier was je vóór je begon aan je blog bezig met boeken? Verschilt dat met hoe je er nu mee bezig bent? 
'Dit vind ik een heel leuke vraag! Ik heb er nooit zo over nagedacht eigenlijk, maar ik denk dat mijn ervaringen wel overeenkomen met die van andere bloggers. Voordat ik een blog had, las ik voor mezelf, alleen, en deelde ik mijn liefde voor boeken alleen met mijn zus. Ik associeerde lezen vooral met jezelf afzonderen, de rust opzoeken en ontspannen. Toen ik in 2016 ambassadeur werd bij Blossom Books, ontdekte ik een hele nieuwe wereld met blogs, facebookgroepen enzovoort, waarin je je enthousiasme over lezen en boeken met elkaar deelt. Dat vond ik echt superleuk! Ik denk dat mijn houding tegenover lezen toen ongeveer is veranderd. Toen ik mijn blog begon, ging ik wel kritischer lezen en begon ik contact te zoeken met andere bloggers om over boeken te praten. Hierdoor heb ik een heel nieuwe kant van lezen ontdekt en ik dat vind ik echt een verrijking!'


'Als de flaptekst van een boek me aanspreekt, dan lees ik hem, en als hij me niet aanspreekt, dan niet.'


Moet een boek voor jou een bepaalde boodschap hebben? En zijn er bepaalde eisen waar een boek voor jou aan moet voldoen voor je het wil lezen?
'Ik kies boeken vooral uit op hoe interessant het plot me lijkt, en ik geef niet zo veel om de boodschap die een boek uitdraagt. Als ik vervolgens een mooie boodschap in het verhaal ontdek, vind ik dat wel een pluspunt, maar het hoeft niet per se. Zo vond ik het boek Altijd anders van Ingrid Kluvers niet heel spectaculair, maar de boodschap die ze erin verwerkt had was bijzonder: dat je mag zijn wie je bent en dat anders zijn normaal is. Daardoor waardeerde ik dat boek meer.​ Volgens mij ben ik geen heel kieskeurige lezer. Als de flaptekst van een boek me aanspreekt, dan lees ik hem, en als hij me niet aanspreekt, dan niet. Waar ik momenteel wel een beetje klaar mee ben, zijn de verhalen over rebellen die tegen de overheid vechten. Dat is wel een beetje een uitgemolken thema, als je het mij vraagt.'

Wat hoop je in de toekomst te bereiken met je blog?
'Ik hoop dat mijn blog groeit, dat het me beter lukt om regelmatig een blogpost online te zetten (ik ben nu bezig een blogplanning te maken) en dat ik meer leuke mensen mag ontmoeten! Ook hoop ik dat ik door mijn blog creatiever word met schrijven en meer ideeën opdoe. En stiekem hoop ik ook dat het helpt om een baan bij een stoere uitgeverij te vinden, haha. Wat dat betreft ben ik wel pragmatisch.'

Wil je zelf ook ooit een boek schrijven? 
'Het lijkt me geweldig om ooit een boek te schrijven! Vroeger schreef ik veel, maar inmiddels doe ik er niet echt meer wat mee. Ik heb wel ideeën, maar ze uitwerken lukt nog niet zo. Hopelijk pak ik het schrijven in de toekomst weer op en wie weet komt er ooit een boek van mij op de markt. Dat zou ik ontzettend leuk vinden. Ik speel nu met een verhaalidee met geschiedenis, tijdreizen en een mysterieuze verdwijning.'


Liefs,
Nienke

0 opmerkingen