Suzy en de kwallen

08:00


Op aanraden van Kaylin op Twitter ben ik Suzy en de kwallen gaan lezen. De laatste tijd had ik het idee dat ik enkel negatieve recensies over boeken schreef. Er waren geen boeken meer die me aan het denken zetten en waar ik dagen na het lezen nog eens op een warme manier aan terug kon denken. Ik hoopte vurig dat dit boek daar verandering in kon brengen.

Voor Suzy valt de dood door verdrinking van haar vroegere beste vriendin zwaar. Ze gelooft er niet in dat het ongeluk zomaar is gebeurd, want Franny kon heel goed zwemmen. Daarom houdt ze zichzelf voor dat de verklaring van de verdrinking een steek van een ontzichtbare Irukandji-kwal moet zijn. Gedurende het boek probeert ze dit op een semi-wetenschappelijke manier te bewijzen.

Schrijfstijl 
Het verhaal wordt vanuit de ogen van Suzy verteld. Hedendaagse gebeurtenissen worden afgewisseld met herinneringen uit het verleden. Hierdoor leer je langzamerhand wat er tussen hoofdpersonages Suzy en Franny is gebeurd.

Suzy en Franny
Franny is de typische afspiegeling van een populair meisje. Ze hoort bij de menigte en gedraagt zich als iemand die gevolgd wordt. Suzy daarentegen blijft gewoon zichzelf en verandert niks aan haar gedrag om erbij te horen. In eerste instantie valt ze daarom behoorlijk buiten de boot en heeft ze het gevoel dat ze er niet bij hoort. Ze mist haar beste vriendin Franny, die zich tegen haar afstoot. Later in het verhaal blijkt dat Franny jaloers was op deze eigenschap van Suzy. En Suzy leert gaanderweg dat het blijven van wie je bent, wel loont. Dat is een van de mooiste boodschappen die je met een boek kan overbrengen op jonge tieners.

Rouwverwerking
Wanneer Franny is omgekomen, zit Suzy met een schuldgevoel. De laatste keer dat ze haar vroegere beste vriendin zag, was op een vreselijk moment. Ze voelt zich nog steeds schuldig over wat er allemaal gebeurd is. Ze probeert dit op te lossen door zich vast te klampen aan de mogelijkheid dat Franny niet zomaar verdronken is. Hierdoor ontsnapt ze de realiteit en dat is haar manier van verwerken.

Homoseksualiteit broer
Ik vind het altijd mooi wanneer in een boek homoseksualiteit op een subtiele wijze verwerkt zit. (denk bijvoorbeeld aan "Ik geef je de zon"). Ook in dit boek wordt er niet vreemd gedaan over het feit dat Suzy's broer een vriend heeft. Vooral voor jongere kinderen is het naar mijn mening belangrijk om homoseksualiteit als iets normaals te zien, want dat is het ook. Benjamin heeft daar in ieder geval aanleiding toe gegeven.De vormgeving
Op de zijkant van de bladzijdes staan aantrekkelijke kwallen. Maar ook de binnenkant is meer dan goed verzorgd. Er staan prachtige illustraties van kwallen in. Ik denk dat deze illustraties en ook het uiterlijk van de cover tieners erg kunnen aanspreken.

Leeftijd
Dit boek is oorspronkelijk bedoeld voor twaalf- tot vijftienjarigen. Ik vermoed dat dit een heftig boek is voor jonge tieners, maar desalniettemin is het boek ook zeker geschikt voor de oudere lezers. Het boek is simpel geschreven, er worden weinig doekjes om de gebeurtenissen heen gewind. De simpele wijze van schrijven stoorde mij echter niet, het maakte het enkel makkelijker om het te lezen.

De kwallen
In het nawoord blijkt dat de auteur zijn huiswerk goed gedaan heeft. De kwallendeskundigen tegen wie Suzy enorm opkijkt, blijken echt te bestaan. Het museum waarin het verhaal begint, bestaat echt. De foto's, filmpjes en boeken die in het boek benoemd zijn, bestaan ook echt. De auteur geeft de lezer de mogelijkheid om alles zelf nogmaals te bekijken, lezen of nazoeken. Ik vond dit een erg interessante toevoeging, helemaal voor mensen die getriggerd zijn door het prachtige verhaal dat het boek vertelt.

Het einde
Aan het eind van dit boek werd ik achtergelaten met de wil dat iemand het uit mijn geheugen zou wissen, zodat ik het opnieuw zou kunnen lezen. Het boek is in zoveel opzichten leerzaam. Het geeft immers inzicht in het rouwproces van een meisje, maar tegelijkertijd ook in het gevoel van er niet bij horen op de middelbare school en homoseksualiteit. Al deze thema's zijn actueel en spelen goed in op de actuele tijd van het hedendaagse opgroeien. Al met al vind ik dit daarom een van de mooiste boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen.

Ik denk dat je dit boek het best zelf kan ervaren om de mooiheid ervan in te gaan zien. Het zal je niet teleurstellen, daar ben ik van overtuigd.

Liefs,
Nienke

Kende jij dit boek al?

2 opmerkingen