Leesportret: Marcia

07:55

Iedere zaterdag van februari komt er een leesportret online, waarin ik jullie laat kennismaken met een boekliefhebber met een boekenblog. Voorgaande keren leerden jullie Frank en Eline kennen, maar nu is het de beurt aan Marcia.

Marcia (26) blogt sinds april 2015 op haar blog Oog op de Toekomst. Ze onderscheidt zich van andere boekbloggers, omdat ze zich voornamelijk richt op science fiction. Daarnaast houdt ze zich in het dagelijks leven bezig met Digital Storytelling.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Science Fiction? Kan je je een van de eerste Science Fiction boeken die je las herinneren?
'Toen ik in Amsterdam woonde en vaak ’s nachts en in de weekends moest werken op de set van diverse tv-programma’s, had ik altijd vrij op ongewone tijdstippen. Als mijn vrienden werkten was ik vrij en andersom. Daarom was ik vaak te vinden in de vele boekhandels van Amsterdam; ik had zelfs een vaste – bijna wekelijkse – fietsroute langs mijn favoriete boekhandels. In de Kalverstraat vond ik The Hunger Games trilogie voor 12,50 en ik besloot de gok te wagen, al dacht ik stiekem meteen al dat The Hunger Games niets voor mij zou zijn. Toch kocht ik de trilogie omdat ik wilde weten waar de hype over ging: en dit werd mijn eerste aanraking met het dystopische genre (als je klassiekers als 1984 en Brave New World even buiten beschouwing laat). Hoewel ik van de trilogie van Suzanne Collins eigenlijk enkel het eerste boek oké vond, had ik op deze manier wel een nieuw genre ontdekt – en dat was een welkome afwisseling na het verslinden van een berg aan paranormale Young Adult boeken over vampieren, demonen en gevallen engelen.

Na The Hunger Games ging ik verder met Delirium, The Selection, The Maze Runner, Uglies, Numbers, Posession, Matched, Divergent … oftewel: het hek was van de dam. Maar ik koos niet enkel voor de Young Adult titels die ik via Goodreads ontdekte, maar las ook klassiekers als A Clockwork Orange, The Handmaid’s Tale en Fahrenheit 451. 

In april 2015 begon ik dan met mijn Science Fiction blog. De titel ‘Oog op de Toekomst’ leende ik van mijn bachelor scriptie "Met het oog op de toekomst. Een literatuurstudie naar de populariteit van het dystopische genre in de literatuur voor jongvolwassenen." en de tijd om te bloggen stal ik van mijn masterscriptie. In plaats van me opnieuw op wetenschappelijke wijze onder te dompelen in de wereld van Science Fiction besloot ik een blog op te richten – dat ging bijna ten koste van mijn diploma, maar dat terzijde.'

Je bent ouder dan de gemiddelde Young Adult lezer. Daar is natuurlijk niks mis mee. Maar merk je niet dat de boeken die je leest voor een relatief jongere doelgroep geschreven is?
'Wat ik fijn vind aan het Young Adult genre is de luchtige schrijfstijl en de manier van frisse verhalen – volwassen boeken kunnen soms wat minder ‘nu’ aanvoelen. Toch merk ik inderdaad dat ik me niet altijd meer kan identificeren met de jonge hoofdpersonages, zeker als het gaat om van die tienerverliefdheden. Al doet me dat soms wel gniffelend terugdenken aan mijn eigen romantische avonturen als zestienjarige. Ik wissel het lezen van Young Adult boeken af met volwassen boeken, net zoals ik het science fiction genre afwissel met romans en literatuur: ik houd gewoon van afwisseling in mijn boeken. Ook probeer ik op mijn blog een combinatie te maken van Young Adult boeken, klassiekers en science fiction voor volwassenen, om mijn lezers ook met nieuwe titels te doen kennismaken.'

Het lijkt alsof je voornamelijk engelstalige boeken leest. Kan je ook van oorspronkelijk Nederlandse boeken genieten?
'Ik lees heel graag Nederlandstalige literatuur – zo ben ik bijvoorbeeld fan van Harry Mulisch, Arthur Japin en Griet Op de Beeck – maar in het Young Adult genre zijn er veel minder schrijvers van eigen bodem, zeker als je naar het genre science fiction kijkt. Ik probeer echter op mijn blog een podium te bieden aan science fiction van eigen bodem, omdat ik het erg jammer vind dat dit genre in het Nederlands taalgebied nog altijd zo achtergesteld is en er soms zelfs op neergekeken wordt. Door mijn blog heb ik echter toffe science fiction boeken van eigen bodem leren kennen, zoals Ik van Margaretha van Andel, Het Boek van Voorheen van Jen Minkman en Slaves van Miriam Borgermans. Voor de meer volwassen lezers zou ik graag Alles wat er was van Hanna Bervoets, Weerwater van Renate Dorrestein en Het Atria Project van Ursula Visser tippen.'
Vind jij het belangrijk om zoals veel boekbloggers een boek in een boekhandel te kopen of koop je ze liever via internet? Waarom?
'Ik kies voor internet, omdat de boekhandels bij mij in de buurt vaak niet de boeken hebben die ik graag lees. De kasten met Science Fiction staan vaak vol met fantasy (en dat is wel degelijk iets anders!) en als ik vraag om een boek te bestellen word ik lang niet altijd vriendelijk geholpen. Als de Engelstalige boeken in de boekhandel dan ook nog eens veel duurder zijn dan online, dan is mijn keuze snel gemaakt. Dan kies ik voor mijn portemonnee, sorry. Ik weet dat het belangrijk is om de lokale boekwinkel te steunen, maar dan verwacht ik wel een goede behandeling!​ ​ Als ik boeken offline koop, dan koop ik deze het liefst in de Brugse Boekhandel: daar zijn de werknemers super vriendelijk – ze bieden ons zelf een toffe locatie voor de Dear Book Nerd Book Club. ​ Ik koop trouwens ook veel tweedehands boeken online. Bij andere bloggers zie ik vaak dat ze goed scoren in de kringloopwinkels, maar in de tweedehandswinkels in Gent lukt het me niet vaak om boeken te vinden die me aanspreken. In De Slegte in Antwerpen hebben ze wel een groot aanbod tweedehands Science Fiction, maar ook daar vind ik de prijzen vaak te hoog. Ik ga geen 6, 7 of zelfs 8 euro betalen voor een beschadigde paperback die ik online voor ongeveer 3 euro kan aanschaffen.. Lang leve Awesomebooks!'

Lees je liever een serie boeken of een standalone? En waarom?
'Ik lees graag series, omdat ik het heerlijk vind om voor langere tijd in eenzelfde wereld onder te duiken. Maar bij trilogieën is het helaas wel vaak het geval dat niet alle drie de delen dezelfde kwaliteit hebben. Vaak is het tweede boek echt zo’n typisch tussenboek waarin er maar weinig gebeurd of is het eerste boek slechts een inleiding zonder eigen bestaansrecht. Persoonlijk lees ik dan ook het liefste een tweeluik: omdat de schrijver dan maar twee boeken heeft om zijn plot over te verdelen, is er vaak minder kwaliteitsverschil tussen boek een en boek twee. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen zoals de Gone reeks van Michael Grant en trilogieën als The Forest of Hands and Teeth, The Declaration en Legend.'

Is er een onderwerp waar je nog graag een boek over zou willen lezen? 
'Momenteel ben ik weer helemaal into post-apocalyptische verhalen. Hoe morbide dat ook klinkt, ik vind het heerlijk om te lezen over de ten ondergang van onze wereld. Hier is bovendien een heel groot aanbod in, dus ik denk dat ik me voorlopig nog wel red.​ ​ Ook heb ik de laatste tijd meer gelezen over parallelle universums en dat vind ik ook zeer interessant. Van zombies weet ik naar mijn gevoel nog veel te weinig, dus dat staat ook nog op mijn lijstje.'


'Het is heerlijk om de hele dag over Young Adult te praten zonder dat er iemand zegt ‘maar dat zijn toch kinderboeken?’ en dat iedereen ook gewoon weet over welke boeken je het hebt.'Je neemt actief deel aan een leesclub. Wat maakt dit leuker dan enkel het delen van je liefde voor boeken op internet?
'In het dagelijks leven heb ik onlangs gemerkt dat er redelijk wat van mijn vrienden af en toe een boek oppakken, waardoor ik ook met hen een enkele keer over boeken kan babbelen. Maar bij de Dear Book Nerd Book Club is dat gewoon fangirlen op een heel ander niveau. Het is heerlijk om de hele dag over Young Adult te praten zonder dat er iemand zegt ‘maar dat zijn toch kinderboeken?’ en dat iedereen ook gewoon weet over welke boeken je het hebt. Bovendien kennen die mensen op een gegeven moment ook heel goed jouw leessmaak en kunnen ze je van hele toffe gepersonaliseerde leestips voorzien. Ik zit ook in een ‘meer volwassen leesclub’ waar we boeken als Het Smelt en Een klein leven bespreken. Hier gaat het voor mij voornamelijk om het gesprek rondom een boek. Waarom vindt de een Het Smelt fantastisch en had de ander (lees: ik) er veel meer van verwacht? Samen praten over een boek doet je nog veel meer nadenken over het verhaal en de manier waarop het je wel of niet raakt. En het is altijd tof om mede boekenliefhebbers te ontmoeten.'

Wat is het leukste wat je tot nu toe met je blog bereikt hebt?
'Eigenlijk blog ik vooral om mijn eigen leeservaringen bij te houden, maar ik vind het ontzettend leuk om andere mensen te inspireren en van toffe leestips te voorzien. Iedere keer als ik een berichtje krijg van een bloglezer die dankzij mij een bepaald boek heeft gelezen doe ik toch echt een vreugdedansje en sowieso maakt iedere reactie mij gelukkig.​ ​ Het tofste wat ik door mijn blog mocht doen zijn twee interviews op de boekenbeurs afgelopen november. Ik mocht (op een podium, woehoe!) de Vlaamse An Janssens interviewen over haar nieuwste boek Heksenhoeve. Op de Young Adult Convention mocht ik opnieuw het podium betreden om met Estelle Maskama een gesprek te hebben over de kracht van social media.'

Hoop je zelf ook ooit een boek te schrijven? 
'Vroeger heb ik veel geschreven, verhalen, gedichten, columns etc., maar tegenwoordig ben ik daar niet veel meer mee bezig. Misschien ben ik gewoon eerder een lezer dan een schrijver? Ik sluit niet uit dat het er ooit een boek van mijn hand zal verschijnen – ook mijn collega’s vroegen onlangs nog wanneer mijn debuutroman uitkomt, waardoor het stiekem toch een minibeetje begint te kriebelen – maar het staat voorlopig niet op de planning.'
 
Nieuwsgierig naar meer over Marcia? Klik hier om haar blog Oog op de toekomst een bezoek te brengen.

Liefs,
Nienke

1 opmerkingen

  1. Heel erg bedankt om mij te interviewen :) vind het erg tof om het hier terug te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen