Leesportret: Inge

07:49

Inge (19) kan je kennen van haar blog ReadInge. Ze leest al van kleins af aan en vanaf het moment dat ze Young Adults leerde kennen, is ze niet meer gestopt met lezen. Haar boekenblog begon ze voor school, maar tegenwoordig doet ze het omdat ze het leuk vindt. 

Je bent je boekblog voor school begonnen. Inmiddels is die opdracht afgerond en houd je je er nog steeds mee bezig. Wat hoop je nu te bereiken met je blog?
'Ik ben inderdaad officieel mijn boekenblog begonnen voor school, maar stiekem was het iets waar ik al langer over na zat te denken om te doen. De opdracht voor school, waarbij ik zelf activiteiten mocht uitvoeren die gerelateerd waren aan mijn studie, was eigenlijk het laatste zetje om de blog echt op te starten. Ik ken niet zo veel mensen in mijn naaste omgeving die net zoveel lezen als ik, en ik wilde graag kunnen kletsen over de boeken die ik lees. Dit kan ik nu doen door het schrijven van artikelen en recensies op mijn blog. Uiteindelijk hoop ik hierdoor mensen te bereiken die dezelfde passie delen als ik! Ook vind ik het een uitdaging om leuke foto's te maken en te bijwerken om bij mijn artikelen te plaatsen. Hiermee oefen ik met Photoshop omgaan en ik vind het ook nog eens super leuk om te doen.'

Wat schrijf je het liefst voor je blog? Zijn dit de boekrecensies of toch de andere artikelen?
'Ik schrijf het liefst Booktalk-achtige artikelen voor mijn blog, waarbij ik een bepaald onderwerp binnen de boekenwereld bespreek. Ik probeer hiervoor research te doen en er dan een soort betogende tekst of beschouwing van te schrijven. Hiermee probeer ik meer diepgang te geven aan mijn blog, dan alleen artikelen als recensies en bookhauls te schrijven. Ik kijk er altijd heel erg naar uit om deze artikelen online te zetten. Recensies vind ik ook leuk om te schrijven, want daarin kan ik de ins en outs van een boek bespreken. Vooral van boeken waar ik heel enthousiast over ben, vind ik dit super tof om te doen.'


Hoe denk je over boekverfilmingen? Lees je liever eerst het boek voor de film of andersom?
'Ik vind boekverfilmingen tof, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik lang niet alle boekverfilmingen kijk zodra ze uitkomen. Zo moet ik bijvoorbeeld nog steeds de verfilming van 'Paper Towns' kijken. Het liefst lees ik de boeken voordat ik de film bekijk. Ik ben soms namelijk bang dat wanneer ik een film gekeken heb, ik de boeken niet zo snel meer op zal pakken, omdat ik het verhaal "dan toch al ken". De grootste plottwists zijn dan weg. Tot nu toe is dit me goed bevallen, en zijn de meeste boekverfilmingen super gaaf en wijken ze niet ver van het boek af. De enige film waar ik wel erg teleurgesteld over was, is de boekverfilming van 'Divergent'. Daar hadden ze het verhaal zo van veranderd, op een manier die ik niet leuk vond, dat ik de rest van de filmreeks niet eens meer gekeken heb.' 

Je houdt ervan om boeken in de boekhandel te kopen. Hoe denk je dan over het lenen van boeken in de bibliotheek? 
'Ik koop graag in de boekhandel, omdat ik dat veel gezelliger en leuker vind dan online boeken kopen. Maar ook omdat je daarmee de lokale boekhandel steunt. Het gaat bij mij zelfs zo ver dat ik, wanneer ik een boek bij bijvoorbeeld de AKO op Leiden Centraal zie liggen, ik eerst nog even check of ik die niet bij de boekhandel bij mij in het dorp kan kopen. Die mensen zijn super aardig, en ik steun ze graag. Ik krijg dan altijd een extra blij gevoel wanneer ik met een boek die boekhandel uitloop, dan wanneer ik een pakketje van bol.com thuisbezorgd krijg. De bibliotheek vind ik echt een uitkomst om boeken te kunnen lezen waarvan je nog niet zeker weet of je er wel geld aan uit wilt geven, of om nieuwe boeken te ontdekken. Ik hoorde ook dat uitgeverijen en auteurs er alsnog profijt van hebben wanneer je hun boek leent in de bibliotheek. Ook vind ik het super dat ze e-books en luisterboeken te leen hebben. Mijn moeder is lid van de bieb, en ik gebruik haar pasje wanneer ik een boek uit de bibliotheek wil lenen. Als ik het boek echt heel leuk vond, en de uitgave ook mooi vind, dan denk ik erover na om het alsnog aan te schaffen om in mijn boekenkast neer te kunnen zetten.


'Eigenlijk moeten de boeken bij mij een soort "wauw" factor hebben wanneer ik de achterflap lees. Maakt niet uit welk genre wanneer ik in de boekhandel sta. Het moet mijn nieuwsgierigheid prikkelen.'Welke elementen moet een boek hebben waardoor jij het besluit te lezen? 
'Ik weet niet zo goed hoe ik dit uit zou moeten leggen. Het is heel erg een gevoel. Ik lees eigenlijk waar ik zin in heb. De laatste tijd ben ik echt erg geintresseerd in Sci-Fi boeken, en zal ik die dus sneller oppakken. Ook vind ik boeken die zich afspelen in een land of een cultuur waar ik nog niet zo bekend mee ben, erg tof. Eigenlijk moeten de boeken bij mij een soort "wauw" factor hebben wanneer ik de achterflap lees. Maakt niet uit welk genre wanneer ik in de boekhandel sta. Het moet mijn nieuwsgierigheid prikkelen. En wanneer ik in de bui ben om dat genre boeken te lezen, dan pak ik het uit mijn boekenkast.'

Welk boek dat je recentelijk las is je erg bijgebleven en waarom?
'Ik las laatst 'Duizend Hoog' van Katharine McGee, waar ik echt super enthousiast over ben. Normaal hou ik echt niet zo van drama en soap-achtige dingen, maar dit boek vond ik zo geweldig! Elk hoofdstuk eindigde in een soort cliffhanger, waardoor ik bijna niet kon stoppen met lezen. Ik wilde weten hoe het verder zou gaan. Ook vond ik de setting van het verhaal super interessant. In een futuristisch New York met een toren van duizend verdiepingen hoog, welke eigenlijk een soort sociale ladder is. Hoe hoger je woont, hoe welvarender je bent.
'

Hoop je zelf ook ooit een boek te schrijven?
'Nee, ik heb zelf geen schrijfambities. Ik schrijf liever korte stukken tekst, bijvoorbeeld voor mijn blog, dan dat ik een heel groot verhaal uit zou moeten werken. Vroeger, en dan praat ik over groep 4/5/6, hoopte ik wel ooit een boek te schrijven. Mijn schriftjes stonden vol met korte verhaaltjes die bijna allemaal over dieren gingen. Ook vond ik het altijd leuk als ik op de middelbare school, bij een Nederlands toets, voor bonuspunten een kort verhaal moest schrijven. Maar lange verhalen waarmee je een heel boek zou kunnen vullen? Die sla ik over.'

Benieuwd naar meer van Inge? Klik hier om naar haar blog ReadInge toe te gaan.

Liefs,
Nienke

1 opmerkingen