Leesportret: Frank

08:00


Iedere zaterdag van februari komt er een leesportret online, waarin ik jullie laat kennismaken met een boekliefhebber met een boekenblog. Vorige week liet ik jullie zien wie Eline is en deze week is het woord aan Frank.

Frank (16) is sinds twee jaar terug een echte boekenverslinder. Hij maakte kennis met het lezen door te beginnen aan het lezen van De Hongerspelen. Inmiddels leest hij zoveel, dat hij met liefde zijn blog Nerdpraat onderhoudt.

Je liefde voor boeken is begonnen door De Hongerspelen. Is dit dan ook je favoriete boek of is er een ander boek dat de kroon spant?
'De Hongerspelen was voor een hele lange tijd wel mijn favoriet. De boeken geven mij toch wel een nostalgisch gevoel als ik eraan denk en het zijn ook nog eens hele goede boeken. Maar naarmate je meer gaat lezen kom je ook nieuwe boeken tegen. Zo ook voor mij De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Maar als je deze trilogie nog moet lezen, doe het!'

Las je - voor De Hongerspelen - als kind ook al veel boeken? 
'Ik las best wel veel 'boeken' toen ik klein was. Waarom er aanhalingstekens staan bij boeken is omdat ik heel veel strips las. Ik heb bijna alle Suske en Wiskes' gelezen. Astrix & Obelix en de Donald Duck kunnen natuuurlijk ook niet ontbreken. Maar toch heb ik ook alle avonturen van Pinkeltje verslonden. Maar misschien wel de boeken die het meest uitstaan voor mij zijn de Dolfje Weerwolfje reeks. Paul van Loon schreef voor mij de perfecte mix tussen spanning, actie en toch dat beetje fantasy. Dolfje was mijn allereerste held en dat zal hij altijd blijven!'


'Ik vind vooral fantasyverhalen waarin magie voorkomt heel interessant. Lezen over dingen die niet kunnen, maar waar we toch stiekem van dromen.'Lees je liever boeken van van oorsprong Nederlandse of Engelse bodem? 
'Ik lees veel liever boeken van Engelse bodem. Wel de vertaling natuurlijk. Ik weet niet wat het is maar op een of andere manier zijn die boeken gewoon beter. Hebben wij Nederlanders gewoon helemaal geen goede ideeën? Dat weet ik nog niet. Maar ik zie wel vaak dat wij Nederlanders meer naar thrillers gaan of romantische verhalen. Echte fantasy of science fiction van eigen bodem ben ik nog niet veel tegengekomen. Het is er vast wel, alleen niet zo groot als in bijvoorbeeld Amerika.'

Wat voor boeken trekken jou het meest aan en waarom? Over welke onderwerpen zou je nog graag een boek willen lezen?
'Ik vind vooral fantasyverhalen waarin magie voorkomt heel interessant. Lezen over dingen die niet kunnen, maar waar we toch stiekem van dromen. Voor mij is niks beters dan me verdiepen in een onbekende wereld en het dan stapje voor stapje ontdekken. Wat ik nog wil lezen is iets wat er al wel is, maar waaraan ik nog moet beginnen. En dit zijn boeken over geesten. Het is misschien niet echt magisch, maar het heeft wel een soort van sfeer over zich heen.'

Wat schrijf je het liefst voor je blog? Zijn dit de boekrecensies of toch de andere artikelen?
'Boekenrecensies vind ik toch wel een van de leukste dingen omdat dat eigenlijk de reden is waarom ik ben begonnen met bloggen. Ik wil mijn mening over boeken die ik lees delen met andere mensen. Ook vind ik het super leuk om mijn persoonlijke groei te zien in de recensies. Mijn eerste recensies waren niet de beste, maar met elke recensie die ik nu plaats vind ik het beter. Ik probeer altijd om een foto erin te zetten of een quote waardoor het nog mooier wordt. Naast recensies zijn tags ook heel leuk om in te vullen!'

Je schrijft zelf ook verhalen. Ben je geïnspireerd door het lezen van boeken om dit zelf ook te gaan doen? En is er ook een boek dat je op dat vlak als voorbeeld ziet?
'Het is niet precies dat één boek mij heeft geïnspireerd. Ik heb altijd al een grootse fantasie gehad. Vroeger probeerde ik ook al verhalen te schrijven maar kwam ik niet verder dan 'in de vroege ochtendgloren zaten vier kraaien te loeren over het toen zo stille dorp.' Net zoals bij recensies, heb ik al deze gedachtes die eruit moeten. Ook al heb ik niet een bepaalde boek dat mij inspireert, leer ik wel van de boeken die ik lees. 'Elke zin die je leest vergroot je woordenschat,' zegt mijn leraar altijd.'

Wat hoop je in je ultieme droom bereikt te hebben met je boekblog?
'Mijn eerste dromen zijn al uitgekomen. Namelijk lezers die lieve berichtjes achterlaten en dat ik boeken mag aanvragen voor een recensie bij een paar uitgeverijen. Wat mij wel echt nog heel tof lijkt, is om met een quote op de achterkant van een boek komen te staan!'

Ben je benieuwd geworden naar meer van Frank? Klik dan hier om op zijn blog Nerdpraat een kijkje te nemen.

Liefs,
Nienke

1 opmerkingen