Alles wat je lief is: nooit naar buiten

08:00

Vanwege het enthousiasme wat The sun is also a star bij me losmaakte, stond ik te popelen om het door dezelfde schrijfster geschreven Alles wat je lief is te gaan lezen. Ook de beschrijving van dit boek voorspelde wat mij betreft veel goeds, dus ik ben zo snel mogelijk begonnen aan het lezen.

Maddy (18) is nog nooit buiten geweest, omdat zij lijdt aan een zeldzame aangeboren immuunziekte, wat er voor zorgt dat ze allergisch is voor bijna alles in de wereld. Ze leeft in een aangepast, steriel huis, met als enig contact haar moeder, die arts is, en een verpleegster, die elke dag langskomt. Maddy volgt school via online lessen en houdt zich verder bezig met het lezen van boeken. Omdat ze niet beter weet, is ze niet ongelukkig met haar leven. Dan komt er een nieuwe buurjongen naast haar wonen. Voor zijn liefde is Maddy uiteindelijk bereid om alles op te offeren, ook haar leven.

De thema's die centraal staan in dit boek, zijn de ziekte van Maddy en de eenzaamheid die dat teweeg brengt. Door je in te leven leer je hoe het is om nooit naar buiten te kunnen. Je merkt hoe weinig je van de wereld dan meemaakt. Zelf was ik ineens behoorlijk gelukkig toen ik na het wegleggen van dit boek, ineens buiten stond. Dat voelde als een verademing, terwijl ik er nooit eerder bij stil had gestaan hoe het is om geen buiten te hebben.'Everything's a risk. Not doing anything is a risk. It's up to you.'De hoofdstukken zijn kort en worden afgewisseld door lijstjes, tekeningen, e-mails en dagboekfragmenten. Persoonlijk vond ik (met uitzondering van de e-mails) die dingen overbodig. Ik keek er meestal maar een fractie van een seconde naar, om vervolgens snel verder te lezen. Bovendien was het verhaal zonder deze overbodige toevoeging nog steeds voldoende volgbaar.

Met personage Maddy kan je goed meeleven. Ze is sympathiek en haar situatie is treurig, maar nou eenmaal niet anders. Tegen het einde aan veranderden er dingen en krijg je te kampen met een enorme plottwist. Ik had het idee dat dit slordig is gedaan en naar mijn mening ging het ineens veel te snel in vergelijking met de langzame opbouw van het boek. Ook vond ik dat personage Maddy niet op een natuurlijke wijze reageerde op deze veranderingen. Hierdoor miste ik een realistisch aspect in het boek. Bovendien, door deze plottwist had ik het idee dat het verhaal veranderde van een onmogelijk liefdesverhaal, naar gewoon een normaal en niet bijzonder verhaal. Dat vond ik een doodzonde.

Ik ben dus behoorlijk teleurgesteld in dit verhaal. Het had een sterk begin, maar het einde maakte het in mijn ogen zwak. Ik had het liever beter uitgewerkt gezien. Dus mocht je overwegen een boek van Yoon te gaan lezen, kies dan voor The sun is also a star en niet voor Alles wat je lief is.

Liefs,
Nienke

1 opmerkingen

  1. Ik had een enorm dubbel gevoel bij het einde van het boek, ik vond het inderdaad niet goed afgewerkt en een beetje slordig. Ik ben wel heel benieuwd naar The Sun is Also a Star :)

    BeantwoordenVerwijderen