The curious incident of the dog in the night-time

08:00

Hoewel ik normaal slechts Young Adults recenseer, vind ik dat The curious incident of the dog in the night-time ook een plekje tussen de recensies op mijn blog verdient. Dit boek is een echte klassieker en is een aanrader om te lezen voor je het vak Engels op school. Dus mocht je voor je Engels lijst nog een boek zoeken, dan hoef je niet meer verder te zoeken.

De vijftienjarige Christopher heeft Asperger, een vorm van Autisme. Hij heeft een fotografisch geheugen en begrijpt wis- en scheikunde. Wat hij niet begrijpt zijn andere mensen. Wanneer hij de dode hond, Wellington, van zijn buren vindt, is hij vastberaden de moordenaar van Wellington te vinden. Daarnaast wil hij over zijn zoektocht een misdaadboek schrijven. Terwijl hij hiermee bezig is, ontdekt hij andere raadsels die zijn hele wereld op de kop zetten. 

Allereerst wil ik benadrukken dat dit boek niet moeilijk is om te lezen wanneer je niet goed in Engels bent. De hoofdstukken zijn kort en de woorden zijn makkelijk te begrijpen. Ik verwachtte desondanks totaal het tegenovergestelde, omdat ik bij het woord 'klassieker' alleen al de rillingen krijg. Daarom viel dit boek best mee. Bovendien heb ik zonder twijfel genoten van het verhaal.'On my wat to school I watch the cars going past the bus and remember the colours. 3 red cars in a row mean that it is going to be a Quite Good Day. 4 red cars mean that is is going to be a Good Day. 5 red cars mean that is is going to be a Super Good Day.'Chrisopher is een personage om van te houden, omdat je hem bij alles wat hij doet een knuffel wil geven. Dat komt omdat hij een beetje gek is, bijvoorbeeld vanwege zijn logica over de rode auto's. Er zit ook een goede spanningsboog in, want gedurende het lezen blijf je je afvragen wie Wellington heeft vermoord. Hierdoor is het een echte pageturner geworden. Uiteindelijk kom je terecht bij een verrassend en steengoed einde.

Maar dit boek gaat niet alleen om de hondenmoord op Wellington. Het draait voor Christopher om een veel diepgaander thema, namelijk zijn relatie met zijn vader. En daarnaast laat het verhaal je zien hoe het voor omstanders (de vader van Christopher) is om met een psychische ziekte als Asperger om te gaan.  Het is een interessante kwestie om over te lezen en door de flinke dosis humor, is het verhaal een stuk makkelijker weg te lezen.

Al met al raad ik dit boek niet alleen aan voor je leeslijst, maar ook voor je vermaak. Voor de mensen die liever in het Nederlands lezen: hij is ook vertaald en zelfs dan hij is de moeite waard. Want ik wens nog steeds dat ik dit boek opnieuw kan ontdekken. Wat mij betreft is het een terechte klassieker.

Liefs,
Nienke

Ga jij dit boek lezen?

7 opmerkingen

 1. Lijkt me een leuk boek! Het lijkt zo iets onschuldigs, maar ik denk dat als je verder bent in het boek het toch wat minder onschuldig word... Wat betreft het Engels lezen gaat dat een makkie worden :P. Leuk recensie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je lieve reactie! En je hebt inderdaad helemaal gelijk wat betreft de onschuld in het boek. Als je van plan bent het te lezen: veel leesplezier!

   Verwijderen
 2. Is al een hele tijd geleden dat ik deze gelezen heb, maar vond hem net als jij echt fantastisch. Ook de wiskundige opmerkingen en verwijzingen vond ik een leuke toevoeging; een van mijn favoriete citaten uit het boek "I think prime numbers are like life. They are very logical but you could never work out the rules, even if you spent all your time thinking about them"
  Liefs .X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa, dat is inderdaad een prachtige quote! Ik heb hem overigens gelezen, omdat ik hem ooit op jouw blog zag langskomen (echt alweer heel lang terug). Dus nog heel erg bedankt voor de aanrader, want het is een van mijn lievelingsboeken geworden.

   Verwijderen
  2. wauw! is graag gedaan hoor ;)

   Verwijderen
 3. Ik vind dit echt een mooi boek! Ik heb hem ook voor Engels moeten lezen en dat viel echt reuze mee. Zeker en aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen