Schrijfportret: Sam

08:00


Elke zaterdag van januari schets ik het portret van een jonge, inspirerende schrijfster. Fenneke en Ismay zijn al aan de beurt geweest en deze week stel ik Sam aan jullie voor.

Sam (17) is pas zeventien en is hard op weg een befaamde auteur te worden. Ze schrijft veel en gaat er serieus mee om. Zo deed ze in november mee aan NaNoWriMo, waarin ze 50.000 woorden schreef. Daarnaast zijn haar verhalen op Wattpad goed voor vele lezers. Maar hoe doet ze dat toch?

Waarom schrijf jij?
'Ik schrijf omdat het mijn brein kalmeert. Mij wordt altijd veel verteld dat ik teveel nadenk. Ik kan uren piekeren over dingen die niet belangrijk zijn. Als ik dan ga schrijven of deze gedachtes gebruik in mijn verhaal dan komt het altijd wel goed. Het heeft me altijd geholpen om me door moeilijke tijden heen te sleuren en dat is iets waar ik trots op ben.'

Hoe ben je het schrijven begonnen? Vond je het van kinds af aan al leuk of kwam het pas later op je pad? 
'Toen ik op de basisschool zat, heb ik van mijn juf een schriftje gekregen om in te schrijven. Ze vond in mijn schriften namelijk altijd zinnetjes en mini verhaaltjes die helemaal niet bij de opdracht hoorden. Die schriftjes schreef ik vol met verhalen over elfjes, kaboutertjes en trollen. Ze sloegen nergens op en zaten helemaal niet goed in elkaar, maar daardoor ben ik er wel achter gekomen dat dit echt is wat ik wil doen. Vanaf dat moment wilde ik schrijfster worden en droomde ik ervan ooit mijn eigen boek te publiceren.''Van jongs af aan heb ik altijd gedroomd om een boek uit te brengen dat net zo groot wordt als de boeken van J.K Rowling.'Welke auteurs zijn voor jou een voorbeeld? 
'Overduidelijk ben ik een groot fan van J.K. Rowling. Haar werk is goed voor iedereen en op de een of andere manier heb ik dat altijd erg indrukwekkend gevonden. Alle Harry Potter boeken zijn goed en ik kan ze wel honderd keer lezen. Van jongs af aan heb ik altijd gedroomd om een boek uit te brengen dat net zo groot wordt als die van haar. Natuurlijk niet hetzelfde als Harry Potter, maar wel een verhaal dat iets kan toevoegen aan de wereld. Naast J.K. Rowling is John Green altijd een groot voorbeeld voor me geweest. Sinds dat ik die boeken heb gelezen ben ik gaan bloggen en heb ik mezelf verder in de leeswereld verdiept. Ik wacht dan ook nog steeds op het moment dat er een nieuw boek van hem uitkomt. Van hem is ‘Looking for Alaska’ een grote favoriet maar ook ‘Will Grayson, Will Grayson’ doet het heel goed. Dat boek is erg ondergewaardeerd voor mijn gevoel.' 

Je deelt jouw verhalen op Wattpad en op je blog. Sommige schrijvers willen hun schrijfwerk niet online publiceren omdat ze angstig zijn dat een toekomstige uitgever hun werk dan niet wil uitgeven. Ben jij hier niet bang voor? 
'Ik ben nog jong en eerlijk gezegd denk ik nog niet aan uitgeven. Voor mij is alles nu een grote oefening en feedback krijg je niet als je niets deelt. Wattpad heeft mij enorm veel geleerd omdat je ziet wat je fout doet en waar mensen juist heel erg blij van worden. Niet alleen is het een grote les, het maakt me ook super blij om te zien dat mijn werk mensen iets doet. Tot nu toe zijn vooral mijn fanfictions een succes maar ik ben van plan in 2017 meer eigen fictie te publiceren. Ik ben een erg perfectionistisch mens. Het zal dan ook lang duren voordat ik een verhaal goed genoeg vind om te laten publiceren. Daarnaast zal het ook lang duren voordat ik de moed heb om heftige kritiek op me te nemen, want ik ben erg fragiel. Wanneer ik een boek echt goed genoeg vind om te laten publiceren dan zal ik het ook niet op Wattpad of de blog plaatsen. Dan blijft het bij mij tot ik weet of het de deur uit gaat.'
'Zelf als je geen inspiratie hebt,  dan schrijf je maar over een stoel.'


Je hebt afgelopen november meegdaan aan NaNoWriMo. Hoe zorg je ervoor dat je continu inspiratie hebt? 
'Dat is gewoon onmogelijk. Writers block meemaken gebeurt iedereen, ook tijdens de NaNoWriMo. Vooral tijdens de NaNoWriMo eigenlijk. Want als je dan zoveel schrijft, en er continu mee bezig bent dan ga je twijfelen en lijken heel veel ideeën niet meer goed. De truc is om gewoon alles op te schrijven. Zelfs als je geen inspiratie hebt, dan schrijf je maar over een stoel. Ook prompts (korte ideetjes om toe te voegen aan je verhaal of random iets over te schrijven) waren voor mij een enorme hulp.'

Veel schrijvers schrijven (gedeeltelijk) over dingen die ze zelf mee hebben gemaakt. Ben jij ook zo'n schrijver of is alles wat jij schrijft puur fictie? 
'Bij mij is bijna alles pure fictie maar ik gebruik wel gevoelens die ik zelf mee maak. Hoe ik de dingen beschrijf is negen van de tien keer hoe ik ze zelf ook gevoeld heb. Het is alleen niet dat ik daadwerkelijke gebeurtenissen gebruik. Misschien dat dit ooit nog komt maar ik heb op dit moment nog niet genoeg mee gemaakt om het echt te gebruiken in een verhaal.'

Wat hoop je in je ideale toekomst bereikt te hebben met je schrijfwerk? 
'Om ooit echt mijn beste werk uit te geven. Ik heb er altijd van gedroomd een boekenwinkel in te lopen en daar mijn verhaal met mijn naam erop te zien staan. Als ik dat heb bereikt dat is mijn leven eerlijk waar compleet.'

Wat is jouw gouden tip voor beginnende schrijvers?
'Dat vind ik moeilijk, omdat ik zelf ook nog een beginner ben. Dan kies ik toch voor de cliché. Just keep writing! Blijf doorschrijven ook al is het poep. Maar vooral, heb vertrouwen in jezelf. Als jij gelooft dat je ooit een geweldig verhaal gaat schrijven dan kan je dat! Je moet er alleen hard voor oefenen en dus ook veel door blijven schrijven.'

Nieuwsgierig naar meer van Sam? Op zowel haar blog als wattpad kan je haar verhalen lezen.

Liefs,
Nienke


1 opmerkingen