Schrijfportret: Ismay

08:00

Elke zaterdag van januari schets ik het portret van een jonge, inspirerende schrijfster. Na vorige week Fenneke aan jullie te hebben voorgesteld, laat ik jullie vandaag zien wie Ismay is. 

Ismay (24) hoopt op zijn minst vóór haar tachtigste een boek te hebben geschreven. Op dit moment werkt ze aan een fantasy novel, genaamd "De engel van Aerilon". Op haar blog deelt ze haar schrijfvorderingen in de vorm van dagboekstukjes.

Waarom schrijf je? 
'Ik weet nog dat ik vroeger na schooltijd altijd bij mijn oma was en verhaaltjes schreef in schriftjes. Dan maakte ik mijn eigen Hans en Grietje sprookje of ik bedacht zelf een sprookje met een prinses met mooie lange haren. Later werd het echt serieuzer. Op mijn veertiende heb ik mijn eerste echte manuscript geschreven over een meisje met anorexia. Eigenlijk zitten hier heel veel eigen emoties en gevoelens en dat soort dingen in verwerkt. Ik kon mij in die tijd goed indentificeren met een onzeker meisje, dus eigenlijk verwerkte ik mijn eigen werkelijkheid in het verhaal.


Ismay raakte geïnspireerd door haar invaljufVroeger had ik een invaljuf op de basisschool die tussen de middag altijd verhaaltjes vertelde over een zelfbedachte wereld met een limonaderivier, een vliegende hond, bomen waar dropjes in groeiden en allerlei andere gekke dingen. Dat vond ik zo gaaf en ik keek daar altijd zo naar uit, dat ik ging proberen ook mijn eigen werelden te creëren en dat doe ik nog steeds. En dat wil ik op zo een manier verwoorden, zodat iedereen mijn werelden kan zien en beleven.'

In welk genre schrijf je het liefst?
'Toen ik op mijn dertiende begon met serieuze pogingen tot verhalen schrijven, schreef ik het liefst realistische drama verhalen. Ik vond het destijds fijn om mijn gevoelens, onzekerheden en dat soort dingen te vertalen in mijn personages. Mijn hoofdpersonen waren dan ook altijd meisjes van mijn eigen leeftijd. Vandaag de dag schrijf ik liever fantasy. Zo werk ik momenteel aan mijn fantasy novel "De engel van Aerilon", dat zich afspeelt in één van mijn zelfbedachte werelden. Ik vind het heel erg leuk om eigen bedachte werelden te visualiseren en realistischer te maken.'

Was is het leukste dat schrijven jou heeft gebracht?
'Een hele lange, persoonlijke brief van Uitgeverij Leopold. Toen ik veertien was schreef ik mijn allereerste complete manuscript (dit was nog in mijn realistische drama periode) en ik heb die toen opgestuurd naar een uitgeverij. Na een paar maanden lag er een envelop op de deurmat met een hele lange, persoonlijke brief met tips en verbeterpunten voor mijn verhaal. Eerst was ik teleurgesteld, pas later besefte ik hoe bijzonder het was om zo een lange, persoonlijke brief van een echte redacteur terug te krijgen. Een ander heel leuk "iets" wat het schrijven mij gebracht heeft, is het bijzondere contact dat ik heb met Nienke. We sturen elkaar regelmatig lange mails om gewoon gezellig te kletsen over schrijven!'


'In de boeken van Terry Goodkind staan soms pagina's vol met alleen maar omschrijvingen van de wereld, de omgeving of een personage. Dat vind ik fantastisch mooi.'Zijn er schrijvers (naast je invaljuf) waar je tegenop kijkt?
'Mijn invaljuf van de lagere school was een belangrijke inspiratiebron voor mijn fantasie, maar was niet zo zeer een schrijver waar ik tegenop keek. Toen ik net begon met schrijven was Carry Slee altijd mijn favoriet. Ik verslond haar boeken stuk voor stuk en ik probeerde haar schrijfstijl eigenlijk een beetje na te doen. Later merkte ik dat dit voor mij niet werkte en ging ik gewoon mijn eigen gang. Tegenwoordig vind ik Cassandra Clare een hele goede schrijfster en ook de boeken van Terry Goodkind blader ik regelmatig door voor inspiratie. In de boeken van Terry Goodkind staan soms pagina's vol met alleen maar omschrijvingen van de wereld, de omgeving of een personage. Dat vind ik fantastisch mooi. Ik houd er zelf ook heel erg van om heel beschrijvend te schrijven. Ik wil de wereld in mijn hoofd zo goed mogelijk vertalen in woorden, zodat mijn lezers mijn zelfbedachte wereld zich net zo goed kunnen inbeelden als ik, en deze auteur weet dat echt heel erg goed voor elkaar te krijgen.'
Hoe kom jij aan je inspiratie; wat doe je als je geen inspiratie meer hebt om aan je verhaal verder te schrijven? 
Ik denk dat ik een heel slecht voorbeeld ben om deze vraag aan te stellen. Ik heb namelijk geen flauw idee. Wat ik wel graag doe als ik last heb van een writers block of als ik geen inspiratie heb, is praten over mijn boek. Bijvoorbeeld met mijn vriend, die inmiddels heel goed mijn taal spreekt op dit gebied en met Nienke praat ik hier ook heel graag over. Zij helpen mij dan om weer zin te krijgen in het schrijven. Ook blader ik graag door mijn favoriete boeken zoals de City of Bones serie en de boeken van Terry Goodkind. Soms, als ik echt vast zit ga ik op zoek naar een zin in een van deze boeken die me pakt of raakt en dan begin ik daar mee.


'Als ik aan het schrijven ben, ben ik even Hara. Op dat moment denk ik niet als mezelf of als schrijver, maar als mijn personage.'


Veel schrijvers schrijven (gedeeltelijk) over wat ze zelf hebben meegemaakt. Zelf zeg je je te makkelijk te identificeren met je personages. Hoe denk je dat dit komt?
'Niet zo zeer te makkelijk, maar wel heel goed. Als ik aan het schrijven ben, ben ik op dat moment even Hara (het karakter uit het boek dat ik momenteel aan het schrijven ben). Dan denk ik niet als mezelf of als schrijver, maar als mijn personage. Dan ben ik even haar en dan hoef ik er totaal geen moeite voor te doen om te weten wat ze in een bepaalde situatie zou zeggen, hoe ze zich zou gedragen, hoe haar houding of lichaamstaal zou zijn etc. Ik weet alles van ze omdat ze een deel van mij zijn. In het boek wat ik nu schrijf, maakt mijn personage dingen mee die ik nooit, maar dan ook nooit, zou meemaken in mijn eigen leven (omdat ze in de werkelijkheid niet eens bestaan), maar toch kan ik deze gebeurtenissen zo opschrijven dat het even voelt alsof ik ze wel meemaak. Dat is het moment waarvoor je het allemaal doet; je wilt het echt beleven!'

Wat hoop je nog te bereiken met je schrijfwerk?
'Mijn ultieme droom is om ooit mijn eigen boek - of eigenlijk het liefst een serie - te schrijven en op traditionele wijze uit te geven.'

Welke schrijftip zou jij mee willen geven aan beginnende schrijvers? 
'De eerste stap is om gewoon een keer te beginnen. Geloof me, je wordt vanzelf verliefd op het schrijven en dan kan je niet meer stoppen. Integreer het schrijven in je dagelijkse ritme. Kies een moment op de dag waarop je gaat schrijven. Zo vind ik het fijn om mijn wekker een uurtje eerder te zetten zodat ik nog even kan schrijven voordat ik naar mijn werk ga. Maar goed, ik ben nou eenmaal een ochtendmens. Dit uurtje kan je natuurlijk ook laat op de avond doen of zelf midden in de nacht als dat jouw voorkeur heeft. Wat ik probeer te zeggen is: maak iedere dag een half uur of een uurtje vrij om te schrijven. En lees heel veel en vindt een paar favoriete schrijvers. Want als je een paar favorieten hebt, zie je vaak overeenkomsten in hun schrijfstijlen en dan weet je dus welke schrijfstijl je fijn vindt en welke schrijfstijl bij je past.'

Nieuwsgierig naar de blog van Ismay geworden? Klik hier om er een bezoekje aan te brengen.

Liefs,
Nienke

4 opmerkingen

 1. Wat een leuke en interessante rubriek!
  Ismay haar blog vind ik ontzettend lekker om te lezen dus nu is het ook leuk om te lezen hoe zij het schrijven ervaart!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, wat ontzettend cool en origineel, deze rubriek! Ik vind het erg interessant om te lezen over deze schrijfsters en het inspireert me om zelf ook weer te gaan schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je lieve reactie! De main reason waarom ik dit rubriekje heb verzonnen, is om als inspiratie te dienen voor ander schrijvers. Dus ik ben heel blij dat dat in die zin is gelukt!

   Verwijderen