All the bright places: depressie & rouwverwerking

08:00Theodore Finch en Violet Markey ontmoeten elkaar op het dak van de beltoren. Finch redt Violet door haar niet naar beneden te laten springen, maar tegelijkertijd zou hij zichzelf het liefst van zijn eigen leven beroven. Maar wanneer het met Violet steeds beter gaat, krijgt Finch alleen maar te kampen met terugslagen. Wat kan Violet doen om de jongen die haar gered heeft te redden?

Op het moment dat ik dit boek opensloeg, verwachtte ik een typisch liefdesverhaal. Zo eentje als Eleanor & Park of Paper Towns. En ik kreeg gelijk, met als verschil dat het verhaal van Finch en Violet me diep heeft geraakt. Want dit boek gaat over een van de heftigste onderwerpen waar je als tiener mee te maken kan krijgen: depressie en suicidale gedachten. Met dit onderwerp raakt schrijfster Niven een gevoelige snaar. Er zijn weinig boeken die tippen aan de manier waarop zij dit verhaal heeft neergezet.


'What a terrible feeling to love someone and not be able to help them.'


Over de schrijfstijl heb ik niet veel te zeggen, want dit boek gaat echt om het verhaal. Ik kan alleen maar bevestigen dat Niven het verhaal goed heeft weten over te brengen en dat de manier waarop ze het schreef de psychische ziektes van Finch en Violet alleen maar recht aan doen. Overigens schreef ze vanuit de perspectieven van beide personages, wat er voor zorgde dat ik van beide personages een goed beeld kreeg.

Verder zijn de hoofdpersonages Finch en Violet om verliefd op te worden. In het bijzonder Finch, ik denk dat vele meisjes voor hem in de rij zouden staan. Maar niet te vergeten, Violet, zij was een bijzonder personage. Ze verloor haar zus, waardoor ze een plichtsgevoel had om nu voor twee te moeten leven. Dat deed haar bijna kopje ondergaan. Violet bewees maar weer eens hoe moeilijk het proces van rouwverwerking is.

Ik raad dit boek voornamelijk aan, omdat het leerzaam is. Zeker voor mensen die zelf te kampen hebben gehad met depressie of verlies. Alleen wees gewaarschuwd: dit verhaal laat je dagen na het lezen niet meer los en kan mogelijk als heftig ervaren worden.

 Liefs, Nienke 

Kende jij dit boek al?

1 opmerkingen