De appeltaart van hoop: een ontroerend jeugdboek

11:53

De appeltaart van hoop van Sara Moore Fitzgerald kwam ik tegen op de blog van Nicky. Alleen al bij het lezen van de titel kon ik de zalige geur van appeltaart al in mijn neusvleugels ruiken. Nicky was onwijs enthousiast over dit vrolijk gekleurde boek, wat mij nieuwsgierig maakte naar het verhaal.

De veertienjarige Oscar verdwijnt op een dag. Bijna iedereen denkt dat hij zelfmoord heeft gepleegd en er wordt zelfs een herdenkingsdienst voor hem georganiseerd. Maar zijn broer Stevie en zijn beste vriendin Meg twijfelen. Is Oscar wel echt dood? En zou zijn nieuwe buurmeisje Paloma misschien meer weten?

Omdat De appeltaart van hoop een jeugdboek is, had ik mijn verwachtingen op gebied van schrijfstijl al wat bijgesteld. De meeste jeugdboeken die ik lees hebben een makkelijkere schrijfstijl, met niet zoveel detailbeschrijvingen. Ik dook dit boek dus ook met die verwachting in, maar niets bleek minder waar te zijn. De schrijfstijl was heerlijk en niet te oppervlakkig.

Het verhaal gaat over vriendschappen, maar er ligt ook een diepere laag achter verscholen. De thuissituatie van Oscar is namelijk slecht. Voor kinderen (en dan denk ik aan de leeftijd van tien tot twaalf) lijkt me dit een interessant onderwerp om over te lezen en om eens over na te denken. Dit boek kan een aanleiding zijn voor een goed gesprek.

Verder vond ik de personages goed uitgewerkt. Ik heb nog nooit eerder zulke haatgevoelens gevoeld tegenover een personage. Bovendien waren de situaties waar de hoofdpersonages zich in bevonden goed uitgewerkt, waardoor ik me makkelijk in de hoofden van de personages kon verplaatsen. Het boek wisselt verschillende keren van perspectief. Het ene moment zit je in het hoofd van Meg en het andere moment beleef je alles vanuit Oscars wereld.  Dat was voor mij een fijne afwisseling. Anders zou het verhaal te eentonig zijn.

Al met al heb ik een fijne read achter de rug. Het boek heeft mij ontroerd en daarom raad ik het jullie ook aan.

Liefs,
Nienke

12 opmerkingen

 1. Het klink echt als een spannend boek! Ik ben er nog nieuwsgieriger naar geworden en misschien koop ik het binnenkort wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt als een interessant boek. Ik ga eens kijken of ze 'm ook in Bieb hebben, boeken zijn zo duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, ik heb dit boek vorige maand ook gelezen en het was prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt mooi, deze ga ik ook maar eens reserveren!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt als een mooi boek! Eens kijken als ik hem ergens tegen kom binnenkort.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super leuk! ik ben hem nu ook aan het lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt mooi! En die titel is trouwens ook leuk haha :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw die wil ik ook lezen! Ik werk in een boekhandel dus ik ga 'm snel zoeken. Ik vond je aanbod op mijn blog trouwens erg fijn! Ga je er binnenkort even over mailen. X

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk om te lezen, vooral omdat het over een jeugdboek gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Klinkt als een leuk boek, ik vind de cover ook erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Klinkt erg interessant, ben erg benieuwd..!

  BeantwoordenVerwijderen