Wonder: pestkoppen & vriendschappen

08:00

Een aantal keren was Wonder van R.J. Palicio mij opgevallen. Zowel op internet, als in boekhandels. Er werd me een inspirerend boek beloofd wat me aan het denken zou zetten. Dat klonk natuurlijk veelbelovend, waardoor ik het boek in de bibliotheek niet kon laten staan tussen alle andere geplastificeerde boeken.

De 10-jarige August is geboren met een zeer ernstig mismaakt gezicht dat na zevenentwintig operaties nog steeds bij iedere onbekende grote weerzin oproept. Hij is nog nooit naar school geweest. Omdat het zijn ouders goed lijkt, gaat hij naar de middenschool. Hij heeft moeite zich te handhaven, omdat hij aanvankelijk niet zozeer gepest wordt, maar – en dat is erger – genegeerd. Wie toch vriendschap met hem sluit, wacht wel de nodige pesterijen. 

Wonder schijnt eigenlijk een jeugdboek te zijn, maar ik vind hem ook voor de wat oudere lezers zeer geschikt. Het verhaal ging me namelijk aan mijn hart. Het was makkelijk om me in te leven in alle personages, van August zelf tot aan zijn pestkoppen.Heel sterk aan dit boek vind ik de wisselingen van perspectief. Zo maak je de hele situatie mee vanuit alle kanten. Wat ik miste was alleen een stuk geschreven vanuit opperpestkop Julian. Ik had me graag nog iets meer in zijn leven verdiept, want nu vind ik hem maar mysterieus en zijn zijn motieven wat oppervlakkig.

De beloftes die me gedaan waren voordat ik het boek ook maar had aangeraakt, zijn zeker waarheid geworden. Het hele verhaal heeft me aan het denken gezet. Het heeft mij doen realiseren hoe oppervlakkig mensen eigen zijn en hoe makelijk het is om slechts te oordelen op uiterlijk. Verder heeft het me laten zien dat het anders kan. Al me al is die boodschap enigszins naïef, maar toch is het een fijn idee om aan vast te klampen.

Goed, het boek is een daverend succes en wat mij betreft is dat dus volledig op zijn plaats. De schrijfstijl van het verhaal is vlot, waardoor het als een sneltrein las. De dagen nadat ik het gelezen had, heeft het me niet losgelaten. Mijn gedachten zijn er talloze keren naar afgedwaald en als ik een boek niet snel vergeet, dan betekent het dat hij steengoed is. Al met al was dit een bijzondere leeservaring die ik niet had willen missen. Wonder heeft zichzelf hoog geplaatst in het rijtje van mijn favoriete boeken.

Liefs,
Nienke

Kende jij Wonder al?

4 opmerkingen

  1. Lijkt me wel echt het lezen waard deze! Die boeken waarover je na het lezen nog nadenkt zijn altijd de beste :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier heb ik ook ontzettend veel over gehoord en het lijkt me echt een goed boek!

    BeantwoordenVerwijderen