Examenkriebels en een nieuwe studie

08:00Mei 2016, de maand waarvan ik altijd wist dat hij zou komen en waarvan ik spontaan knikkende knieën kreeg. Het leek altijd zo ver weg: tegen die tijd zou ik écht wel weten wat ik daarna zou gaan doen en bovendien zou ik zo zeker van mijn zaak zijn dat ik die examens met twee vingers in mijn neus zou halen. Niks geen stress, maar gewoon met een hoop zelfvertrouwen mijn middelbare school carrière afsluiten.

Nu is het bijna zover. Alleen ik voel me niet zoals ik altijd dacht dat ik me zou voelen. Ik voel me jong, niet klaar voor de grote examens. Er is geen enorme zelfverzekerdheid, slechts gedachtes die me vertellen dat ik het niet ga halen. Dat ik alles zal verpesten. Ook al weet ik diep in mijn achterhoofd dat het niet zo zal zijn. Ik maak alleen mezelf gek.

En dan is er nog mijn studiekeuze. Waar ik al eerder over blogde en waar ik enorm lang mee bezig ben geweest. Ik wilde iets met schrijven doen en richtte me slechts daarop. Ik had enorme oogkleppen op en sloot me volledig af voor alle andere studies. En toen werd het april - een maand voor de deadline van 1 mei waarvoor ik mij moest inschrijven voor een studie. Ik was niet zeker van mijn zaak - totaal niet zeker. Als een gek ben ik gaan zoeken naar andere studies. Ik ben gesprekken gaan voeren met mijn decaan, mijn ouders en studenten op open dagen. Ik vond eindelijk een studie waar ik me volledig goed bij voelde, maar daarvoor moest ik het schrijven opgeven.

Dat was pittig. Mijn decaan vertelde me dat het niet erg was om van mijn hobby niet mijn beroep te maken. Dat ik altijd nog schrijfcursussen zou kunnen volgen en dat het schrijven als hobby net zo leuk kon zijn. Alleen voor mij was die omschakeling niet zo makkelijk. Ik had het altijd al in mijn hoofd en het idee dat het niet uit zou komen had (en heeft) tijd nodig om te bezinken.

Het is de pabo trouwens, waar ik het over heb. Ik ben oprecht verliefd geworden op het vak. Ik zie mezelf zo voor de klas staan. Het is alleen geen schrijven en het zal nooit schrijven worden.

Voor mijn mede-examenkandidaten: hebben jullie ook last van examenstress?

Liefs,
Nienke

8 opmerkingen

 1. Ik vind het onwijs knap van je! Je kan super goed schrijven, dus jij komt er wel. En heel veel succes met examens en je studie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel veel succes met je examen, je kunt het hé! Geloof in jezelf meid <3 Superfijn dat je uiteindelijk als keuze de pabo heb. Wijze decaan heb je :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wowie, moesten jullie op 1 mei al doorgeven wat je het volgende jaar zou gaan doen? Pittig! Maar je gaat het goed doen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het gaat je lukken hoor Nienke! Je ga gewoon heel veel voldoendes halen en dan straks op naar de Pabo!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Succes met je examens, je kan het!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey,naar welke pabo ga je? Ik ga namelijk ook de pabo doen op de driestar in gouda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga naar die in Ede! Leuk dat je ook pabo gaat doen :)

   Verwijderen
 7. Maar hey! Voor de klas staan en iets doen met schrijven is toch wel te combineren? Je kan altijd nog een fantastisch boek schrijven die je dan voor de kinderen in je klas mag voorlezen! (als je voor basisschool kinderen komt te staan dan). En anders lees je hem gewoon aan mij voor hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen