Boekenpraat

08:00Vorige week was het boekenweek en kon ik het niet laten een boek aan te schaffen, zodat ik het boekenweekgeschenk 'Broer' kon bemachtigen. Ik kocht 'Ik geef je de zon' en ik zit op het moment midden in het verhaal. Ik kan nu al zeggen dat het er eentje is die hoog in mijn rijtje met favoriete boeken gaat eindigen. Afgelopen zondag tagde Nicky me ook nog eens voor de 'Epic reads book tag' en hoewel ik de laatste tijd niet meer zo van de tags ben, vond ik deze wel echt heel leuk en kon ik het niet laten deze geweldige vragen te beantwoorden.

Als je een auteur en een van zijn/haar personages kon uitnodigen voor de thee, wie zouden dat zijn en wat zou je ze geven?
Ik zou Dennis Kuypers (bekend van o.a 'Dagen zonder Dulci') op mijn theekransje willen uitnodigen. Ik denk dat ik wel een heel goed gesprek met hem zou kunnen voeren. Op de een of andere manier heb ik trouwens niet echt het idee dat hij een theeleut is, ik schat hem meer voor koffie in. Ik zou hem dus waarschijnlijk koffie geven, tenzij hij andere suggesties heeft. Voel je welkom, Dennis!

Van welk boek zou je een voorloper willen?
Om maar even in de literatuur te blijven, doe maar een voorloper van 'De donkere kamer van Damokles' van W.F Hermans. Dat boek was veel te dun en ik wel echt nog zo veel meer weten over hoofdpersonage Osewoudt.

Welke twee personages (niet van hetzelfde boeken) zouden een goed koppel maken?
Ik zou Quentin uit 'Paper towns' koppelen met Eadlyn uit de Selectieserie. Het lijkt me fantastisch om Quentin mee te laten doen aan de selectie voor Eadlyn. Dan zou hij Margo zo vergeten en hebben wij een hilarisch boek.

Als je je favoriete schrijver tegen zou komen en je zou één zin kunnen zeggen, wie is het en wat zal het zijn?
Ik moest eerst even nadenken wie nou écht mijn favoriete schrijver is. Ik heb zoveel favorieten dat het lastig kiezen is. Ik zou neigen naar Dennis Kuypers - die ene waar ik ook thee, euh, koffie mee wil drinken. Maar dan heb je Arjen Lubach nog (die ik stiekem heel cool vind) en och, W.F Hermans is me er ook eentje. En dan vergeet ik ook Lucy Clarke en Jandy Nelson nog. Nou, goed, het wordt dan toch maar Dennis. Ik zou waarschijnlijk - als ik iets tegen hem mocht zeggen - stil vallen. Maar goed, als we daar niet van uitgaan, dan zou ik hem nog even vertellen dat hij een onwijs goede schrijver is en dat hij van harte welkom is op mijn theekransje.

Welk boek maakte je een lezer en waarom?
Er is niet een specifiek boek geweest dat mij een lezer heeft gemaakt. Er is een wel een boek wat ik me altijd liet voorlezen toen ik een jaar of vier/vijf was en dat was 'rozemarijntje' van W.G van de Hulst. Als er een boek is dat ik als kind verslonden heb, dan is het deze wel. Daarnaast was er vroeger altijd een prentenboek dat ik heel erg leuk vond en maar bleef lezen. Het ging over een pop, maar helaas weet ik er verder niks meer van.

Incendio! Je boekenkast is zojuist in brand gevlogen, welk boek red je?
Oh, nee! Wat een nachtmerrie. Als ik een boek uit mijn boekenkast kon redden zou het 'Ik geef je de zon' zijn. Vooral omdat ik de uitgave die ik heb zo mooi vindt. Wel zonde dat de rest van mijn boeken in rook opgaan..

In welke dytopiewereld zou je willen leven? En waarom?
Ik ken de wereld van Divergent, The Hungergames en de Selectie. Dus euhm, ik denk dat de wereld van de Selectie wat dat betreft het veiligst is. Waarschijnlijk zou ik daar dus voor kiezen. Het zou me maar gebeuren...

Wat is je meest favoriete leeservaring ooit?
Ik houd van boeken waarin ik de wendingen niet zie aankomen. So say hello to 'Dagen met Dulci'. Ik kon dat boek maar niet wegleggen en ik heb er absoluut van genoten. Toch denk ik niet dat het mijn meest favoriete leeservaring ooit is. Dat zijn de 'Rozemarijntje' verhalen, omdat ik daar zulke fijne herinneringen aan heb.

Welk boek zou jij redden uit je brandende boekenkast?

Liefs,
Nienke

PS: De komende tijd zullen er elke zaterdag weer artikelen verschijnen (yay!) en ik zit er over na te denken een soort online dagboek bij te houden. Dit zal ik dan op woensdagen plaatsen - maar of en hoe ik dat ga doen, weet ik nog niet zeker. Ik houd jullie op de hoogte!

10 opmerkingen

 1. Super leuke antwoorden, en dat boek wil ik ook ontzettend graag lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat je 'Ik geef je de zon' gekocht hebt! Ik vond dat zelf ook echt een onwijs mooi verhaal :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh, mooi! Ik ben nog niet veel verder gekomen, maar I really like this one :D

   Verwijderen
 3. Ik ben benieuwd naar je artikelen, maar die kunnen niet anders dan goed zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is zo leuk om te lezen nienke!! Ik kende echt heeul veel boeken niet, en nu ben ik wel nieuwsgierig geworden naar de selectie serie! Als die in het rijtje van de Hongergames en Divergent passen, is het vast wel een boek voor mij :) Hoop ik.. Ik ben nu bezig in het allerlaatste deel van Harry Potter (beetje laat begonnen met de serie lezen denk ik... Wat vind jij eigenlijk van Harry Potter?), en heb gelijk de hele serie maar aangeschaft. Bijna dan, ik mis er nog eentje. Die zou ik denk ik redden, hoewel het afbranden van een boekenkast echt wel een nachtmerrie zou zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoor zo ontzettend veel over Harry Potter, maar ik heb het nog nooit gelezen. Het staat in ieder geval wel op mijn 'to read' lijstje en ik hoop er in de zomervakantie echt werk van te maken :) Lees jij ze in het Nederlands of Engels? Ik zit te twijfelen over in welke taal ik het wil gaan lezen. Oh, en de selectieserie is echt een aanrader voor hongergames/divergent liefhebbers. Ook zo'n bijzonder wereldje met corrupt gedoe. You will love it!

   Verwijderen
 5. Superleuke tag! Zelf lees ik ook enorm veel, (Vooral op vakantie moehaha).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nu ik al jouw antwoorden lees voel ik me echt iemand die te weinig boeken lees. Ik vond altijd dat ik het best wel netjes deed haha, valt tegen. Leuke tag!

  BeantwoordenVerwijderen