Vooruitkijken

12:18

Aan het begin van een nieuw jaar heb ik altijd het gevoel dat ik het ga maken. Dat ik een nieuw begin heb en dat ik van alles met mijn leven kan doen. Dat ik nieuwe dingen ga leren, dingen ga veranderen en een betere versie van mezelf ga worden. Aan het einde van zo'n jaar moet ik toch altijd weer concluderen dat het niet mijn jaar was. De hoop dat het daaropvolgende jaar wel mijn jaar wordt, is een valse hoop die ik toch steeds blijf koesteren.

Het beangstigt me daarom dat ik over een week alweer afscheid moet nemen van 2015. Ik heb de ideale verwachting van het nieuwe jaar al in mijn hoofd zitten, (slagen voor mijn eindexamen; een reisje naar Londen; heel veel schrijven; een nieuwe studie; papa die weer helemaal de oude wordt) maar mijn verwachtingen blijken niet altijd uit te komen.

Dat mijn verwachtingen niet altijd uitkomen, blijkt maar weer eens aan het lijstje dat ik een ruime maand geleden voor mezelf opstelde:

 • Tegen het eind van het jaar wilde ik vijftien minuten kunnen hardlopen.  Raar om te bedenken dat ik sinds ik dat doel voor mezelf opstelde, ik geen minuut meer heb gerend. Het lukte me niet meer, omdat mijn papa twee dagen later plotseling in het ziekenhuis lag. Ik had zoveel andere dingen aan mijn hoofd dan hardlopen.
 • Ik wilde de Hungergames kijken in de bioscoop. Mislukt. Zelfde reden als dat hardlopen. 
 • Ik wilde voor 5 december pepernoten bakken. Ook mislukt. Ik heb ze twee dagen geleden pas gebakken. En dat terwijl ik stellig beweerde dat ik er na Sinterklaas geen zin meer in zou hebben. 

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik niet weet of het nieuwe jaar wél mijn jaar wordt. Daarnaast dat ik wel kan hopen dat mijn verwachtingen uitkomen, maar dat er altijd andere dingen (die ik niet zie aankomen)  mijn verwachtingen kunnen dwarsbomen. Vandaar dat ik niet zo goed weet of ik blij moet zijn met het nieuwe jaar.

Liefs,
Nienke

Kijk jij uit naar 2016?

6 opmerkingen

 1. 2016 zal je jaar worden, het komt wel goed Nienke! En dat van die pepernootjes? Hoe smaakten ze?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee Nienke, ik wil je nog even heel veel sterkte toewensen met je vader, en alvast een fijne kerst en gelukkig nieuwjaar! Voor mij betekent de jaarwisseling eigenlijk niet zoveel, het leven gaat gewoon door. Het is meer het feest waar ik naar uitkijk. Ik heb eigenlijk ook geen nieuwe voornemens bedacht, in de hoop dat ik zo juist voor verassingen kom te staan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap dat je verwachtingen niet helemaal zijn uitgekomen, met je vader enzo. Ik doe ook nooit aan voornemens, alleen op korte termijn, want waarschijnlijk ga ik ze toch niet waarmaken. Ik heb zin in 2016 omdat ik dan 16 word:P Verder is het voor mij gewoon een nieuw jaar, maar niet anders dan 2015. Liefs en sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet te veel denken aan alles wat komen gaat. Probeer te leven in het nu, dag voor dag. Natuurlijk zullen er dagen zijn in 2016 waarop het wat minder gaat, maar er zullen ook een hele hoop prachtige dagen bij zitten en daar moet je dan van genieten! :) x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik ben heel benieuwd wat 2016 mij te brengen heeft. En het is ook een spannend jaar: examens, nieuwe school etc. Nienke, niet te streng zijn voor je zelf he? Het geeft niets als doelen niet lukken. Je streeft er immers na, dat betekend niet dat ze MOETEN lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel veel geluk toegewenst in dit nieuwe jaar lieve Nienke. Ik hoop oprecht dat het beter wordt. Echt. En dat je ook in juni nog een portie pepernoten mag bakken :)

  BeantwoordenVerwijderen