Ik ben een twijfelaar | studiekeuze

07:00Hallo lieve mensen, ondanks ik twee weken niks van me heb laten horen (blame de toetsweek), ben ik er weer.  Een tijdje geleden schreef ik over het feit dat ik eigenlijk geen flauw benul had wat ik wilde gaan studeren. En wat er toen gebeurde was Susan. Ze vroeg of Creative Writing misschien een studie voor mij was.

Goed, na wat zoekwerk kwam ik al een hele hoop te weten over de studie waar ik het bestaan (vóór Susan) nog niet eens van wist. En wat werd ik enthousiast. Dit was wat ik wilde. Schrijven, alleen maar schrijven. Het was de studie waarvan ik dacht dat hij niet bestond.

Afgelopen zaterdag besloot ik dus ook vol enthousiasme de open dag te bezoeken. De studie werd alleen maar nog leuker. Vier volle jaren dingen leren over zoveel verschillende dingen van het schrijven: poëzie, drama, proza, alles wat je maar kan verzinnen. Studenten die de opleiding al deden waren enthousiast en wisten dat prima over te brengen. Daarnaast gaf de school me een bijzonder goede indruk. Een beetje alternatief. Het gaf me niet echt een 'schoolgevoel' zoals ik wel had op een open dag van andere hoge school en dat is iets positiefs.

En nu ik heb gevonden wat ik altijd heb gezocht, blijf ik een enorme twijfelaar en durf ik nog niet met zekerheid te zeggen of ik deze opleiding ook echt wil gaan doen. Ik blijf realistisch (of misschien pessimistisch), want niet iedereen wordt zomaar toegelaten. En bovendien weet ik nog niet eens zeker of ik het lef heb om de stap te zetten een andere richting op te gaan waar iedereen (vooral mijn ouders) mij het liefst heen zien gaan. Deze opleiding is op zoveel manieren anders in vergelijking met andere opleidingen en dat maakt mij zo onzeker.

Weten jullie al wat jullie willen studeren?

Liefs,
Nienke

20 opmerkingen

 1. Creative writing, dat lijkt mij ook wel wat :) Maar niet voor 100%, want ik wil ook heel erg graag schilderkunst gaan doen. Een studie kiezen is zo moeilijk! Aaaah...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik studeer Sociaal Werk, waar ik ook heel lang over heb getwijfeld. Het belangrijkste is dat je iets doet waar je je goed bij voelt, en dan komt de rest wel. Ik vond het belangrijk om te kiezen voor een studie waarmee ik later werkzekerheid ga hebben. Maar mijn broer heeft een kunstopleiding gedaan en die zit ondertussen ook in een gave branche. Dus op zich moet je daar niet zoveel rekening mee houden. Kies gewoon iets wat je ligt en als het tegenvalt dat zie je het dan wel. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral doen wat jij wilt en niet te veel naar je ouders luisteren want jij moet de studie vier jaar doen, zij niet. Toen ik een studie moest kiezen heb ik te veel naar hen geluisterd en nu zit ik met de miserie haha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een studiekeuze maken is inderdaad heel erg moeilijk! Ik stond ook heel vaak stil bij wat mijn ouders en verdere omgeving van me verwachten. Uiteindelijk kreeg ik te horen van mijn lieve papa, dat het alleen maar draait om wat ik zelf wil en mezelf over 40 jaar nog zie doen. En nu weet ik al een tijdje dat leerkracht mode en geschiedenis mijn droombaantje wordt. Hopelijk veranderd je twijfel snel in een vaste keuzen, want creative writing klinkt enorm leuk. En als je het leuk vind, doe je er automatisch enorm hard je best voor.. dus waarom zou je niet worden toegelaten? ;) Ik zal alvast duimen! x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb zelf ook nog geen idee wat ik wil gaan studeren, maar ik heb nog 2 jaartjes bedenktijd. Als ik het zo lees maakt deze richting je echt wel enthousiast, ik denk dat het echt iets voor jou is! Ga ervoor meid, voor je het weet heb je spijt dat je die richting uiteindelijk toch niet hebt gekozen! En wordt je niet toegelaten? Dan probeer je gewoon iets anders! Je kan maar proberen hé! ♥ (:

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh wauw nien, wat klinkt dat tof! waar o waar is die studie, nieuwsgierigheid aaah. Liefs! (enne je lay-out is moooi!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! De studie is in Arnhem, op de Artez, dus lekker dichtbij :)

   Verwijderen
 7. Creative Writing lijkt me echt een fantastische studie, maar mij lijkt het me leuk om het als cursus bij mijn gewone studie doen. Die trouwens diergeneeskunde wordt voor mij:) Iets met fotografie en schrijven lijkt me echt heel leuk... Ik zou zo veel mogelijk mogelijke studies verzamelen en dan je hart volgen. Aan welke studie denk je het meest? Bij welke studie ben je in je hoofd al je hele toekomst aan het uitstippelen? En daar vanuit gaan. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk dat je terug bent! ;) Ik hoop dat je uiteindelijk toch kiest voor hetgeen wat jij het leukste vindt en waar jij je het beste bij voelt! Ik ben zelf ook nog helemaal niet zeker. Ik vind het zo eng om een keuze te maken, aangezien je met die opleiding een job moet zoeken en er dan ook voor de rest van je leven aan vast hangt. Op dit moment denk ik dat ik wiskunde ga studeren aan de universiteit in Gent; maar in de komende 1,5 jaar kan er nog heel wat veranderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke opleiding! Ik weet het ook nog niet helemaal welke opleiding ik wil gaan doen.. Hoe is je toetsweek gegaa?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn toetsweek ging wel redelijk, heb gelukkig geen onvoldoendes gehaald :)

   Verwijderen
 10. Ondanks dat ik je niet door en door ken heb ik echt gevoel dat creative writing bij je past. Want, ik heb het vaker genoemd; je schrijft heel fijn en leesbaar, en dat is echt niet bij iedereen iets natuurlijks wat je er zo maar even uit floept. Wat je schrijft klopt, en rijmt en vloeit net als een soort gedicht (of is dat echt heel weird om te zeggen?). Beetje vaag misschien, maar ik hoop dat je snapt wat ik bedoel. Ik hoop ook dat je snel zekerder wordt van je keuze, welke studie het dan ook mag zijn. Heel veel succes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een studiekeuze is altijd lastig, ik heb precies hetzelfde! Het is net waar je hart ligt( ik lijk nu net zo'n docent bij een opendag..), en als dat schrijven is dan komt het vanzelf wel goed met deze opleiding! Veel succes met kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is goed om iets te vinden waar je achter staat maar het is inderdaad een moeilijke keuze. Welke keuze je ook maakt, het komt altijd goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een studie kiezen is super lastig! Ik heb gekozen waar mijn hart ligt, maar alsnog twijfel je soms en is het niet altijd makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. heel herkenbaar. Ik doe nu een vooropleiding op de kunstacademie en het maakt het kiezen zo moeilijk.. het is allemaal echt heel tof!
  Ik zou gewoon een lijstje maken met plus en min punten maken, mensen die dicht bij jou staan advies vragen wat ze bij jou vinden passen etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb ook een hele tijd getwijfeld voordat ik aan mijn studie begon, maar ik besloot er 'gewoon' mee te beginnen en maar te kijken waar we gingen eindigen. Ik vond het namelijk té leuk om te laten gaan en wilde in ieder geval de kans grijpen. Ik ben nu een trotse derdejaars en heb er nooit meer spijt van gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lastig! Wat ik in ieder geval zou zeggen is om altijd dat te doen wat jij zelf wil, want het is toch iets waar je de rest van je leven veel mee bezig gaat zijn! Succes met het maken van die definitieve keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel veel succes met je keuze. Het zal altijd lastig zijn, maar je moet gewoon op je gevoel af gaan. Neem de stap en ga geen andere studie doen omdat anderen dat van je verwachten. Het is jouw leven en je komt er heus wel als je je volledig inzet tijdens de studie. Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik zie een nieuwe layout! Erg leuk geworden! Momenteel ben ik ook bezig met het maken van een nieuwe studiekeuze voor het hbo. Waarschijnlijk gaat het communcatie worden, heb van de week ook een dag proefgestudeerd :D

  BeantwoordenVerwijderen