Zweven tussen studies

07:00Ik kwam een tijdje geleden de volgende quote tegen:
"Choose a job you love and you never have to work a day in your life."´
En toen ik daar over na ging denken, kwam ik er achter hoe waar deze quote is. Als ik iets doe wat ik leuk vind, dan voelt het niet als werken.

Nu ik in mijn examenjaar zit en zeer binnenkort moet gaan beslissen wat ik hierna wil gaan studeren/doen, denk ik wel vaker na over de dingen die ik nou eigenlijk leuk vind. De dingen die ik leuk vind én waar ik eventueel mijn beroep van zou willen maken. Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit.

Toen ik wat jonger was hield ik mezelf altijd voor dat ik later schrijfster wilde worden. Ik schreef toen immers al korte verhaaltjes en ook had ik een bijzonder grote fantasie. Ik was een echte dromer. En ik ben dat nog steeds, alleen inmiddels ben ik iets realistischer. Er is geen studie waarna je uiteindelijk schrijfster kan worden. Natuurlijk kan ik blijven schrijven, maar ik zal een andere studie moeten vinden.

Het kleine meisje in mij gaat dan opzoek naar een studie waarbij ik kan blijven schrijven. Journalistiek is de uitkomst, maar echt zeker weten doe ik het niet. Fictie schrijven vind ik leuk, maar of non-fictie schrijven mij ook bevalt? Vind ik het nieuws wel zo interessant en ben ik nieuwsgierig genoeg? Daarbij komt nog dat de studie journalistiek niet alleen draait om het schrijven, maar ook om het audiovisuele. En dat is helemaal niks voor mij.

De realistische Nienke is daarom ook dringend opzoek naar een andere studie. Die Nienke in mij belandt dan totaal ergens anders: voeding en diëtiek. Omdat ik geïnteresseerd ben in eten en wat er wel allemaal niet in zit. Ook gezond eten spreekt mij aan. Maar wil ik er mijn beroep van maken? Zie ik mezelf later als diëtiste en healthyfreak? Ik weet het niet.

Zwevend tussen deze twee verschillende studies kom ik er simpelweg niet uit. Het zijn allebei niet de studies waarbij ik kan worden wat ik het allerliefste wil, maar ze komen het dichtst in de buurt. In de korte tijd die ik heb, ben ik nog van plan een hoop open dagen af te struinen, in de hoop dat ik zekerder van mijn zaak kan worden, misschien een totaal andere studie tegen het lijf loop of gewoon de knoop door durf te hakken. Maar het is zo moeilijk, omdat een studie voor mij zo definitief en toekomstbepalend lijkt.

8 opmerkingen

 1. ah meid, i feel you. ik weet mijn studie inmiddels honderd procent zeker, maar daarvoor heb ik ook een hoop twijfels gehad. wat ik je absoluut mee wil geven: volg je hart. begint je hart te bonken als je denkt aan journalistiek, kies dan daarvoor. wordt je het meest enthousiast van voeding, doe dat. je leven hangt er niet van af.
  ik ken bijv. mensen die psychologie studeerden en nu bij ING werken. mijn moeder heeft sph gedaan maar zou nu misschien heel anders kiezen. je komt echt wel op je plek! Ik geloof er in!

  Dikke knuffel! Klaske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes met het kiezen! Ik heb ook echt nog geen idee wat ik wil gaan doen, maar gelukkig heb ik nog even de tijd. liefs Jonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken je gevoel, mijn hoofd zegt nu namelijk ook: ALS JE NU DE FOUTE KEUZE MAAKT HEB JE VOOR DE REST VAN JE LEVEN PECH! Maar dat is natuurlijk onzin, want er zijn een hele hoop (maar dan ook echt een héle hoop) mensen die uiteindelijk toch iets heel anders zijn gaan doen. Ik zou inderdaad heel veel open dagen bezoeken, hopelijk ga je iets leuks tegenkomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat vervelend dat je zo zit te twijfel. Tot de 1e klas van de middelbare school wilde ik van alles worden. Uiteindelijk kwam ik toen uit bij iets wat ik echt geweldig vond. Iets met interieur! Vanaf kleins af aan was ik al bezig met mijn kamer in te richten. Ik ben open dagen gaan bezoeken en ik vond het echt heel erg leuk. Ik heb toen wel heel erg lang zitten twijfelen om een brede creatieve opleiding te gaan doen of creatief en commercieel. Ik heb me bij allebei aangemeld. Uiteindelijk werd ik niet toegelaten bij die brede creatieve opleiding. Nu ben ik daar enorm blij mee, want uiteindelijk moet ik wel kunnen verkopen en ik heb het erg naar mijn zin. Mijn gevoel neigde ook altijd meer naar de opleiding die ik nu doe. Luister naar je gevoelen en open dagen bezoeken is zeker een heel goed idee! Heel erg veel succes lieve Nienke! You can do it! Je kan mij altijd even een berichtje sturen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb je wel eens naar creative writing gekeken (in Arnhem!)? Het is wel hbo, maar jij deed toch ook havo? :)

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Susan, je bent een HELD. Ik wist niet dat deze studie überhaupt bestond, maar het klinkt als muziek in de oren. Super bedankt voor de tip! :)

   Verwijderen
  2. Haha ahw :) Het lijkt mij echt een hele toffe studie, en ik wist eerst ook helemaal niet van het bestaan van deze studie af. Misschien zie ik je nog wel bij de open dag, als je gaat, moet je het maar even laten weten!

   Verwijderen
  3. Haha ahw :) Het lijkt mij echt een hele toffe studie, en ik wist eerst ook helemaal niet van het bestaan van deze studie af. Misschien zie ik je nog wel bij de open dag, als je gaat, moet je het maar even laten weten!

   Verwijderen