Tien favoriete boeken

15:00

Op de blog van Nicky las ik laatst een artikel waarin ze tien favoriete boeken opsomde. Ik vond het erg leuk om te lezen en vandaag besloot ik dus precies hetzelfde te doen. Veel leesplezier!

DE KINDEREN VAN CALAIS
Dit is het enige boek in dit rijtje, dat van oorsprong in het Nederlands geschreven is en het is daarom ook bijzonder dat deze in mijn top tien staat. Dit boek was mooi, ontroerend en anders dan andere boeken. De schrijfstijl is prachtig en niet standaard. Er zijn uitgewerkte personages en de hoofdstukindeling is aan het begin verwarrend, maar het wordt later allemaal duidelijk.  Het boek gaat over drie generaties meisjes. Ik wil er niet te veel over zeggen, want ik vind dat iedereen dit boek zelf moet lezen om te begrijpen waar ik het over heb. 


FANGIRL
Ik heb dit boek in het Nederlands gelezen, maar hij is oorspronkelijk geschreven in het Engels. Dit boek gaat over een meisje, Cath, die een grote fan is van Simon Snow (Simon Snow is eigenlijk gewoon de fictieve versie van Harry Potter, maar dat ter zijde.) Haar hele leven draait om het schrijven van een fanfictie over Simon Snow, maar als ze samen met haar tweelingzus gaat studeren, verandert haar leven totaal. Ook al ben ik geen groot fan van boeken die vanuit het Engels naar het Nederlands zijn vertaald, is dit boek een uitzondering. De schrijfstijl was mooi en tip top in orde. Ik kon me goed inleven in Cath en begon haar bijna met mezelf te identificeren. Verder vond ik alleen de stukken over Simon Snow overbodig, en langdradig. 


THE SHOCK OF THE FALL
Dit boek heb ik in het Engels gelezen, maar hij is ook vertaald naar het Nederlands, dit geldt eigenlijk voor alle boeken die hierna nog komen. Het gaat over Matthew, een 19-jarige jongen, die in een psychiatrische inrichting in zijn dagboek terugblikt op het dodelijk ongeval van zijn broer. Dit boek is me erg bij gebleven, vooral omdat je voornamelijk het dagboek van Matthew leest en alles daardoor niet geheel objectief meer is. Juist daarom ook vond ik het misschien wel zo mooi. Door zijn dagboek leer je hem ├ęcht kennen, je leeft met hem mee en je merkt dat hij eigenlijk best eenzaam is. 


THE ROSIE PROJECT
Dit boek is volgens mij wel redelijk bekend, en dat vind ik volkomen terecht. Het gaat over een extreem intelligente man (die een vorm van Autisme heeft, Asperger, maar dat weet hij zelf niet) en hij gaat opzoek naar een vriendin. Op een gegeven moment ontmoet hij Rosie, die totaal niet bij hem past.. Ik vond dit boek absoluut heerlijk, het had een goede opbouw, het las vlot weg en de hoofdpersoon was ietwat vreemd, maar toch geweldig. Nou hoorde ik laatst ook dat dit boek verfilmd gaat worden en ik kan niet wachten om de film te bekijken.


 A GAME OF THRONES
De tv-serie Game of Thrones, die ik met veel plezier volg, is op een boekenserie gebasseerd en dit is het eerste boek in die serie. Nadat ik alle afleveringen (tot nu toe) van de serie gezien had, kon ik het niet laten aan de boeken te beginnen. Het is lastig uit te leggen waar dit boek overgaat, maar ik kan je wel vertellen dat dit echt geweldig is. Van alle boeken die in deze top tien staan, is dit mijn favoriet. Ik kan iedereen aanraden dit boek te lezen of de serie te gaan bekijken. 


THE MAZE RUNNER
Na aanleiding van de film, ben ik de boeken gaan lezen. In totaal zijn er vier boeken in deze serie en ik vond het eerste boek toch echt het leukste. Veel mensen vergelijken dit boek met boeken als De Hungergames of Divergent, maar ik vind deze serie totaal iets anders. Zeker in het Engels (ik heb de Nederlandse versie ook gelezen, maar daar vond ik niks aan) is dit een aanrader, net zoals de drie andere boeken in deze serie. 


THE CALLER
Dit boek is wat onbekender dan de andere boeken die in dit lijstje staan, maar is ook zeker niet te missen in mijn tien favoriete boeken. Het is een thriller en speelt zich af in een klein stadje in Noorwegen. Er gebeuren een aantal afschuwelijke gebeurtenissen in het plaatsje en dat is het begin naar een lange zoektocht naar de dader. Als lezer weet je al wie de dader is, maar dat maakte het niet minder spannend. Doordat sommige hoofdstukken dus ook vanuit de dader waren geschreven, kon je ontzettend goed met diegene meeleven en begon ik zelfs medelijden te krijgen. 


I'VE GOT YOUR NUMBER
Dit boek kon absoluut niet in mijn rijtje ontbreken. Ik hou van veel soorten boeken, voornamelijk fantasie of spannende boeken, maar ik heb nog steeds een zwak voor chicklits als deze. Sowieso zijn alle boeken van Sophie Kinsella steengoed, maar ik denk dat dit toch zeker mijn favoriet van allemaal is. 


THE SECRET OF THE OLD CLOCK
Eigenlijk kon ik niet kiezen tussen alle boeken in de Nancy Drew serie, maar goed, ik heb voor deze gekozen. Waar ik woon hebben ze een kringloopwinkel met bizar veel oude boeken, en op een dag spotte ik een stuk of drie boeken van Nancy Drew. Ik kocht ze voor twintig cent(!) per stuk en ben ze vervolgens gaan lezen. Ik hou van oude boeken en de Nancy Drew serie is een detectiveserie. Een paar maanden later vond ik nog eens twee boeken van Nancy Drew in de kringloopwinkel en zelfs in de bibliotheek heb ik er twee gevonden. In totaal heb ik dus negen Nancy Drew boekjes gelezen (waaronder dus deze) en ik ben helemaal verkocht.


PAPER TOWNS
Als laatste boek in deze serie heb ik dit boek van John Green. Zijn boeken zijn de laatste tijd mega populair en ik heb ze allemaal gelezen. Toch vind ik dat Paper Towns mijn favoriet is van allemaal (waarna Will Grayson, Will Grayson  heel snel volgt, eigenlijk kon ik niet kiezen). Ik zie alleen een beetje op tegen de film, omdat ik nu nog zo enthousiast ben en ik bang ben dat de film mijn voorstelling van het boek gaat verpesten. Daarom weet ik nog niet of ik hem wel of niet ga kijken, maar voorlopig stel ik het nog even uit.


WAT IS JOUW FAVORIETE BOEK?

2 opmerkingen

  1. Ik vind het lezen van boeken heel erg leuk , alleen ik heb er bijna nooit tijd voor. Je hebt het leuk geschreven! Ik wil Paper Towns nog heel graag lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijne tips, je verklapt ook niet te veel. Ik krijg spontaan zin om naar de bib te gaan. Ik vind altijd dat films mijn voorstelling van het boek verpesten, zo kon ik de hungergames niet kijken omdat er naar mijn idee niks van klopte.

    BeantwoordenVerwijderen