Fantasievriend

14:30


Naast het schrijven van lange verhalen schrijf ik soms ook kortere stukjes, zoals deze. Het stukje hoort bij het onderwerp 'Fantasievriend' en gaat dus ook over een denkbeeldige vriend. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om dit te lezen. Ze stond met haar rug naar me toe gedraaid. Haar haren wapperden in de wind.        
                “Hallo?” vroeg ik. Wat een openingszin, ik kon mezelf wel voor de kop slaan. Ik had met iets veel beters moeten komen, mocht ik willen dat ze me wat van haar aandacht zou schenken.
                Tegen mijn verwachting in,  draaide ze zich om en glimlachte naar me. “Hallo,” zei ze.
                Ik kreeg precies terug wat ik haar gegeven had, maar haar simpele ‘hallo’ klonk zoveel keer mooier dan het mijne. Ik had kil geklonken en leeg vanbinnen, haar stem gaf me een warm gevoel, ook al was de temperatuur zeker onder nul. Ze vulde de leegte op die ik vanbinnen voelde. En dat terwijl ze me alleen nog maar had begroet. “Alles goed?” vroeg ik, niet-wetende hoe ik de stilte anders had moeten vullen.
                Ze glimlachte weer en ging zitten op het gras, wat nog bedekt was met het dauw van een regenbui. Het was een wonder dat ze het niet ervoer als koud, nat of vies. “Natuurlijk,” zei ze. “Natuurlijk is alles goed met mij, als jij wil dat het goed met mij gaat, gaat het goed met mij.”
                Even had ik tijd nodig om haar woorden te laten bezinken. Ze had gelijk, natuurlijk had ze gelijk. Ik ging zelf ook op het natte gras zitten, maar ik stond gelijk weer op. Het was me te koud, ik kon niet tegen kou.
                Ze observeerde me, keek me met haar grote bolle ogen aan en lachte niet om het feit dat ik niet was blijven zitten. Ze staarde me gewoon aan, afwachtend, alsof ze iets van mij verwachtte.
                “Weet je,” begon ik. “Soms zou ik wel eens willen dat ik normaal was, dat ik net als iedere andere normale persoon kon praten zonder me te hoeven schamen voor mijn woorden en zonder over alles wat ik zeg tien keer na te denken.” Het kwam er uit voor ik er erg in had, maar ik voelde me nog steeds op mijn gemak. Voor haar hoefde ik niet bang te zijn, zij zou me niet veroordelen, niet als ik dat niet wilde. Toch?
                Uit haar mond ontsnapte een zacht geluidje, wat het meest in de buurt kwam van een kort lachje. Of misschien hoestte ze gewoon. Het kon ook een kreun zijn. “Is dat wat je wilt?” vroeg ze. “Praten, zoals je nu wel kan, als je alleen bent?” Het klonk minachtend.
                In stilte verbeterde ik haar woorden. Ik was niet alleen, we waren samen, met zijn tweeën. “Ja,” gromde ik. Het meisje had me met haar woorden doen twijfelen aan mezelf en dat was niet wat ik van haar wilde.  
                Het meisje keek me recht in mijn ogen aan. “Verman jezelf toch eens,” zei ze. “Hoe moeilijk het ook is. Probeer jezelf niet weg te cijferen achter anderen, denk eens aan jezelf en probeer de rest eens te vergeten. Het boeit niemand wat jij doet, dus doe het dan voor jezelf.” Het was alsof ze me al jaren kende.
                Ik ontweek haar blik, door naar de wolken in de lucht te kijken. Verman jezelf toch eens, herhaalde ik in mijn hoofd. Stel je niet zo aan, bedacht ik er zelf bij.
                Met tegenzin besloot ik het meisje te vragen hoe ik dat dan in hemelsnaam moest doen, want ik wist er zelf geen raad mee. Mijn ogen wendde ik af van de lucht en ik zocht naar het meisje. Maar ze was weg, verdwenen, alsof ze er niet eens geweest was.
                Uit mijn mond liet ik een kreun ontsnappen. Ze wist alleen wat ik wist. Ze was alleen wie ik wilde dat ze was. Ze was de persoon die ik niet zelf in me had, maar toch had gecreëerd. Ze wist niets wat ik niet wist en ze wist niet hoe ik mezelf helpen kon, omdat ik het ook niet wist. Ze was niet echt.
               Of toch wel?

Wat vond jij hiervan? Wil je vaker korte verhaaltjes lezen?

2 opmerkingen

  1. Zeker dat ik vaker een kort verhaaltje wil lezen! Ik heb het volgens mij al gezegd maar je kunt erg goed schrijven, ik was even alles om me heen vergeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Superleuk zo'n kort verhaaltje! Hoe heb jij je dropdown menu bar gemaakt? ziet er mooi en overzichtelijk uit :)

    BeantwoordenVerwijderen