Het bijhouden van een dagboek

07:00
Ik schrijf nu ruim twee jaar elke dag een stukje in mijn dagboek. Schrijven is altijd al mijn passie geweest en mijn dagboeken gebruik ik altijd als een soort uitlaatklep en om alles eens van me af te schrijven. 

Eind maart 2013 ruimde ik mijn kamer op en toen vond ik een leeg notitieboekje. Ik wist niet precies wat ik er mee moest, ik wilde er wel iets mee doen, maar ik wist niet wat. Ik dacht terug aan wat ik eerder gedaan had met notitieboekjes. Ik dacht terug aan mijn vakantiedagboekjes, waarin ik altijd opschreef wat ik deed in mijn vakantie. Ik dacht terug aan die twee dagboeken die mijn moeder voor me had geschreven, toen ik een jaar of negen was omdat ik dat zo graag wilde. Ik dacht terug aan mijn dagboek waar ik af en toe in schreef toen ik een jaar of zes was. En toen besloot ik dat ik het boekje als dagboek wilde gebruiken. Ik begon er die dag direct mee en ik ben nooit meer gestopt. 

Het was een redelijk impulsief idee geweest, ik had al eerder pogingen gedaan tot dagboeken, maar ik stopte er meestal na een tijdje weer mee. Dan had ik geen zin meer om te schrijven, of dan liep ik een week achter en vond ik het niet meer leuk. Nu heb ik het toch al ruim twee jaar volgehouden. Ik schrijf elke dag  ongeveer één pagina over mijn dag. Ik vind het leuk om terug te lezen wat ik die dag, twee jaar, of één jaar geleden heb gedaan of dacht. Het is zo bizar om te zien wat het leven mij allemaal heeft gebracht in een korte periode van twee jaar.Soms vraag ik me wel eens af waar ik het allemaal voor. Twee jaar lang, elke dag schrijven, dat is toch behoorlijk veel. Maar ik vind het zo onwijs leuk en dit is wat ik er zo leuk aan vind:

 • Het maakt me kalm. Als ik niet zo lekker in mijn vel zit, schrijf ik alles van me af en daarna voel ik me direct beter.
 • Ik kan er alles aan kwijt. Mijn twijfels, mijn onzekerheden, mijn dromen en het papier zal mij nooit vooroordelen of uitlachen. Het is de beste vriendin die je hebben kan. 
 • Het idee dat ik nooit iets zal vergeten en dat ik altijd alles kan teruglezen. Elke goede herinnering die ik heb staat uitgebreid beschreven. Dat is heerlijk om terug te lezen en op die manier kan ik elke fijne herinnering herleven. 
 • Ik houd gewoon van vastleggen. De bonnetje, toegangsbewijzen, kaartjes, tekeningen en verhalen die er in bewaard zitten, van mijn vakanties, uitstapjes en vriendschappen, dat maakt het eigen. Mijn dagboek is echt een stuk van mij, van alles wat ik heb meegemaakt en dat geeft zo'n veilig gevoel.
 • Het teruglezen zelf en lezen hoe ik mezelf in positieve zin ontwikkeld heb. Ik dacht als dertienjarige dat ik volwassen was, maar als ik nu lees hoe ik de wereld toen zag, dan heerlijk om te merken dat ik gewoon nog gewoon een onbezorgd kind was.
 • En de stoute droom: later, mocht ik ooit (achter)kleinkinderen hebben, hoe leuk is het voor hen dan niet om terug te lezen hoe hun (over)grootmoeder ooit opgroeide en dingen leerde? Persoonlijk zou ik het echt geweldig vinden om in het dagboek van mijn oma te lezen. Eén ding is zeker: voorlopig houd ik er niet mee op. Het bijhouden van een dagboek is helemaal mijn ding.

Wat vind jij van het bijhouden van een dagboek? En hou je er zelf eentje bij?

Liefs,
Nienke

4 opmerkingen

 1. ik heb zelf ook een dagboek ! Gewoon een notitieboekje van de Hema

  XO
  www.goldandurban.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf houd ik ook een dagboek bij, maar ik schrijf alleen als ik er zin in heb omdat ik alles uitstel wat als een verplichting voelt :')
  Mijn dagboek puilt uit van de inplaksels, omdat ik het leuk vind om ook tastbare herinneringen te hebben aan dingen die ik heb gedaan (concertkaartjes, snoeppapiertjes van feestjes, verjaardagskaarten et cetera) =)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Respect dat je het zo volhoudt! Ik heb ook een dagboek, maar ik schrijf er alleen in als ik mijn hoofd leeg moet maken. Wat ik nou elke dag meemaak lijkt me ook niet erg interessant voor mezelf. Wat drijft jou om er toch elke dag in te schrijven?
  Groetjes Ap

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, ook ik maak niet elke dag iets heel speciaals mee, maar toch vind ik het belangrijk om elke dag iets op te schrijven. Ik ben bang om belangrijke dingen te vergeten en vind het een fijn en veilig idee dat ik alles wat ik heb meegemaakt (ook bijvoorbeeld over vijftig jaar) nog kan terug lezen.

   Verwijderen